Ambasadori u UN: Uspostaviti ZSO

Ambasadori članica SB UN na sednici posvećenoj Kosovu pozvali na uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: Beta

Utorak, 14.11.2017.

19:28

Ambasadori u UN: Uspostaviti ZSO
Foto: Gettyimages

Na sednici u sedištu UN u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, učesnici rasprave su izneli oprečne stavove o daljem radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik), pošto pojedine zemlje smatraju da nema potrebe za punim kapacitetom te misije.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izrazio je neslaganje sa optimističnim izjavama kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku i dodao da Priština "sabotira" sprovođenje dogovora o Zajednici srpskih opština.

Naveo je i da je dijalog Beograda i Prištine u blokadi, da postoje ozbiljna pitanja koje pojedini akteri ignorišu, odnosno "guraju pod tepih" i da nealbansko stanovništvo strahuje za bezbednost.

Nebenzja je izjavio da je pokušaj formiranja vojske Kosova u suprotnosti sa rezolucijom 1244 SB UN kojom je precizirano da su međunarodne snage jedina oružana snaga u toj pokrajini.

Zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison izrazila je zadovoljstvo zbog fer i demokratskih izbora na Kosovu koji su, kako je navela, pokazali političku zrelost vlasti u Prištini.

Ona je pozvala Beograd i Prištinu da nastave dijalog u Briselu, a kao jedan od napretka navela je integraciju 40 sudija i 13 tužilaca sa severa Kosova u kosovsko pravosuđe.

Mišel Sison je navela da je Unmik odavno ispunio svoj mandat na Kosovu i pozvala da se ta misija "prilagodi situaciji na terenu".

Ona je ocenila da je Unmik "godinama pomagao Kosovu da ;izgradi svoje instutucije, ali sada je vreme za tranziciju", i pozvala da se izveštaji o Kosovu umesto na tri meseca razmatraju na šest meseci ili duže.

Predstavnik Kine Vu Haitao izjavio je da Kina poštuje suverenitet i teriotorijalni integritet Srbije i Unmik, izrazivši nadu da će politički lideri obe strane staviti potrebe građana na prvo mesto i da će se uzdržavati akcija i retorike koja može da dovede do eskalacije situacije.

On je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu relativno stabilna, ali da i dalje postoje izazovi.

Predstavnik Kine je pozvao Beograd i Prištinu da ostanu posvećene dijalogu, primene sporazume postignute u Briselu i izgrade međusobno poverenje.

Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft rekao je da je od poslednjeg razmatranja izveštaja o radu Unmika prošlo tri meseca i da je taj period bio miran, da su na Kosovu održani fer izbori i da je formirana vlada.

Rekao je da London sarađuje sa Prištinom radi jačanja vladavine prava.

Rajkroft je rekao i da je "vreme da Unmik radi manje, a ne više" i pozvao na promenu formata te misije.

Predstavnica Francuske Ana Gegen pozvala je Beograd i Prištinu da što pre primene sporazume postignute tokom dijalogu u Briselu, dodajući da budućnost odnosa Srbije i Kosova leži upravo u dijalogu.

Govoreći o pomacima koji su se dogodili na terenu u okviru perioda koji pokriva izveštaj, Francuska je pohvalila činjenicu da su lokalni izbori održani u fer atmosferi na teritoriji čitavog Kosova, osim pretnji pojedinim kandidatima na severu Kosova.

Francuska predstavnica je ocenila da nema potrebe za punim kapacitetom mirovne misije na Kosovu, dodajući da je potrebno bolje rasporediti resurse UN.

Predstavnik Japana Jasuhisa Kavamura je rekao da se Kosovo već dugo susreće sa izazovima među kojima je i otvaranje novih radnih mesta, a da je rizik od izbijanja nasilja na Kosovu daleko kada se poredi sa nekim drugim delovima sveta, kao što je Bliski istok.

Pozvao je na uspostavljanje Zajednice srpskih opština i pozdravio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu.

Rekao je i da se Japan nada da će uz pomoć UN dve strane postići normalizaciju odnosa i da će doći do pomirenja.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da je Srbija spremna za kompromisna rešenja.

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku ponovo je pozvala članice Saveta bezbednosti UN da prorede dinamiku održavanja sednica o Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: