Kancelarija Ambasade SAD: Nema paralele između RS i Kosova

Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova, poručuju u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu.

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2017.

18:53

Kancelarija Ambasade SAD: Nema paralele između RS i Kosova
Foto: Thinkstock

Inače, Kancelarija je to saopštila na molbu Tanjuga da prokomentariše i izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu i eventualne posledice po region.

Kako se navodi, SAD su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Upitani kako vide Izetbegovićevu izjavu da je BiH trebalo davno da prizna Kosovo, čime se osporava teritorijani integritet Srbije, garanta Dejtonskog sporazuma - odnosno ustavnog popretka i teritorijalnog integriteta BiH, i da li to može da ugrozi krhke odnose u regionu, u odgovoru se navodi:

"Stav Vlade SAD po ovom pitanju je jasan. Ne postoje paralele izmedu Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i pre Dejtonskog sporazuma. SAD i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine."

Kako ističu, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, i sami srpski zvaničnici su javno izrazili posvećenost teritorijalnom integritetu BiH.

U Kancelariji za odnose sa javnošću američke ambasade u Sarajevu ističu da su Republika Srpska i Federacija BiH fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije BiH.

"Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se otcepe od BiH. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH", zaključuje u odgovoru.

Dan nakon što je Bakir Izetbegović za Dojče vele izjavio da se nada da će BiH priznati nezavisno Kosovo, oglasio se Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

Potom se oglasio i Tanjug, koji je naveo da sudeći prema današnjem saopštenju Kabineta, Izetbegović se ne odriče niti stava da je "BiH dosad trebalo to da uradi", niti svoje uloge "generatora", koji to, kako je naveo za Dojče vele - "gura".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: