"Nema opasnosti od radijacije u vazduhu u Srbiji"

Izmerene vrednosti radijacije u vazduhu nisu imale uticaj na zdravlje ljudi, navodi Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Izvor: B92

Petak, 10.11.2017.

16:17

Ilustracija: Thinkstock

Mediji su u četvrtak preneli saopštenje francuskog Instituta za nuklearnu bezbednost (IRSN) da radioaktivni oblak nad Evropom nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra.

IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.

Osim toga, oni su takođe istakli da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije navodi da su informaciju o detekciji radioaktivnog izotopa rutenijuma-106 iznad Evrope dobili 3. oktobra od Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine „Zaštita“.

Rutenijum 106 je radioaktivni nuklid koji nastaje deljenjem atoma u nuklearnom reaktoru.

Iz agencije navode da je od 29. 9. do 5. 10. na teritoriji Srbije u vazduhu detektovano prisustvo rutenijuma 106, kao i da ti rezultati odgovaraju vrednostima u drugim laboratorijama Evrope.

Od tada nije ponovo detektovano prisustvo rutenijuma-106 na teritoriji Republike Srbije, navode iz Agencije.

Takođe, oni ističu da izmerene vrednosti rutenijuma-106 nisu imale, niti imaju uticaja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu u Republici Srbiji.

“Agencija svakodnevno 24 sata prati nivo radioaktivnosti i o bilo kakvim promenama javnost će biti blagovremeno obaveštena”, navodi se u saopštenju.

Oni su istakli i da nemaju zvanične podatke o tome na koji način je došlo do prisustva rutenijuma-106 u vazduhu iznad centralne Evrope u prethodnim danima, ali da pretpostavljaju da je od industrijskih ili medicinskih objekata.

IRSN navodi u saopštenju da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge.

To bi, dodaje institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: