Kurti: Integrisao se Tači, a ne srpske sudije

Srpske sudije na Kosovu su imenovane na osnovu nezvaničnog dokumenta, tvrdi poslanik u kosovskoj skupštini opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.11.2017.

14:15

Kurti: Integrisao se Tači, a ne srpske sudije
Screenshot

Kako kaže, oni su potpisivali izjavu u kojoj se nigde ne spomninje "država Kosovo i njen Ustav".

Kakoje prenela RTK, Kurti je uveren da se u potpisanoj izjavi ne spominje lojalnost srpskih sudija koju će one ukazati državi Kosovo.

Kurti je naglasio da se umesto Ustava Kosova navodi da je osnova prvi sporazum (Tači - Dačić 19. april 2013.), a kao proizvod tog Prvog sporazuma - sporazum o pravosuđu od 10. februara 2015. između vlade Kosova i Vlade Srbije predviđa da predsednik Osnovnog suda u regionu Mitrovice bude Srbin, a da će u zgradi ukupno biti 147 Albanaca i 170 Srba.

"„Građanima Srbije će suditi samo srpski zvaničnici, dok će Albance šamarati", naveo je Kurti.

On je ocenio da je ovakvom izjavom o imenovanju sudija, "kosovski predsednik Hašim Tači uklonio sva državna obeležja, izbegavajući ponovo depolitizaciju republike u geografskom smislu".

Prema Kurtiju, Tači je taj pred kojim su se "zaklele ove sudije i tužioci koji ne priznaju Kosovo, odnosno nezavisnost". "Nisu integrisane srpske sudije i tužioci u državu Kosovo, nego je predsednik Kosova, Hašim Tači, integrisan u pravosuđe dogovoreno sa Srbijom", rezimirao je Kurti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: