Burno na tribini o MMR vakcini: "Male boginje nisu virus"

Tribina "Istina o MMR vakcini i vakcinaciji" u Beogradu više puta je prekinuta jer su se iz publike javili protivnici obavezne vakcinacije dece, piše “Blic”.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 06.11.2017.

20:15

Burno na tribini o MMR vakcini:
Foto: GettyImages

Kako navode, oni su tvrdili da "male boginje nisu virus", da se "od MMR-a se umire", kao i da “vakcine ne proverava niko, a one izazivaju autizam kod dece".

Snežana Terzić iz Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju tražila je da epidemiolog Predrag Kon potpiše da će "materijalno da odgovara ako nešto krene po zlu".

Doktor Kon je na to rekao da će potpisati da na njegovu etičku i moralnu odgovornost roditelji vakcinišu decu, a što se materijalne tiče da nije u mogućnosti.

Potom je se za reč tokom tribine u svečanoj sali Opštine Stari Grad javio još jedan građanin koji je rekao da “male boginje kao virus ne postoje, to ste vi izmislili”.

Na tvrdnje onih koji su protiv vakcina da se u medijima "diže fama oko bolesti, koja je blaga", imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Srđa Janković rekao da nikakva fama ne postoji već obaveštavanje javnosti o opasnosti".

“Male boginje su bolest od koje se umire, ne znam zašto ne biste sprečili smrt jednog deteta”, rekao je on.

Pažnju na tribini okupirala je i majka autističnog deteta, po zanimanju pedijatrijska sestra, koja duboko veruje da autizam izaziva vakcina.

Za reč se iz publike javila i žena koja je rekla da je majka autističnog deteta, a koja duboko veruje da vakcina izaziva autizam.

“Niko ne proverava kvalitet vakcine, nemamo referentne ustanove za tu proveru. Ništa ne radi Agencija za lekove, samo potpiše ako je politički dobro. Ja sam davala deci vakcinu, ja sam verovala u nauku, u državu u sve, a sada nema šanse da me neko natera da ponovo vakcinišem svoje dete”, rekla je ona, na šta je doctor Kon odgovorio:

"Vakcina ne može da bude registrovana, ako nije proverena".

Оd pоčеtkа оktоbrа do danas u Srbiјi, uključuјući i tеritоriјu nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Коsоvskа Mitrоvicа rеgistrоvаn je 51 slučај mаlih bоginjа.

Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је stara tri mеsеcа, nајstаriја ima 43 gоdinе, saopštio je Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut", a kako navode, vеćinа оbоlеlih оsоbа 94 odsto је nеvаkcinisаna, nеpоtpunо vаkcinisаna ili nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа.

Оd 9. oktobra nа snаzi su pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоšкоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа nа tеritоriјi cеlе Rеpublike u sklаdu sа Plаnоm аktivnоsti zа оdstrаnjivаnjе оvе bоlеsti u Srbiјi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: