Jug Filipina "očišćen" od terorista ID

Petomesečna borba protiv pristalica Islamske države (IS) na jugu Filipina, u kojoj je poginulo više od 1.000 ljudi, okončana je.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.10.2017.

08:10

Jug Filipina
Ilustracija: Thinkstock

Filipinski ministar odbrane Delfin Lorenzana izjavio je da sada objavljuje kraj svih borbenih operacija u Maraviju, prenosi AFP.

On je naveo da u Maraviju više nema ektremista, koji potiču iz grupe Maute, a koji su pružali otpor posle intenzivne završne bitke u kojoj je poginulo 42 ljudi.

"To je bila poslednja grupa boraca iz grupe Maute. Uhvaćeni su u jednoj zgradi i, posle razmene vatre, likvidirani su", rekao je Lorenza, dodavši da su svi ti borci bili teroristi, a da su spaseni svi taoci koje su oni držali.

Stotine naoružanih ljudi, koji su se zakleli na vernost Islamskoj državi, ušli su 23. maja u Maravi, islamsku prestonicu pretežno katoličkih Filipina, a potom su preuzeli delove grada koristeći civile kao ljudske štitove, podseća francuska agencija.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte i bezbednosni analitičari upozorili su da ekstremisti pokušavaju da u Maraviju uspostave kalifat za region jugoistočne Azije. Tokom vojne operacije, sprovedene uz podršku SAD s ciljem eliminisanja ekstremista iz te oblasti, ubijeno je više od 1.000 ljudi, dok je 400.000 stanovnika raseljeno, a veliki delovi Maravija su ruinirani.

Duterte je prošlog utorka doputovao u Maravi i proglasio taj grad "oslobođenim", ubrzo nakon što je lider IS za jugoistočnu Aziju, filipinski ekstremista poznat kao Isnilon Hapilon, tamo ubijen, ali su nastavljene borbe pokrenule pitanje da li je grad zaista oslobođen.

Američki ministar odbrane Džejms Matis čestitao je danas Filipinima uspeh u Maraviju.

Borba za oslobođenje Maravija od ekstremista IS obeležila je najveću bezbednosnu krizu u toj zemlji posle više godina, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: