Katalonija pokrenula lavinu? Šta žele Lombardija i Veneto

Izbori, oni referendumski i u Italiji. Dva najbogatija regiona, Lombardija i Veneto, glasaju o široj autonomiji o kojoj će se izjasniti oko 11 miliona ljudi.

Izvor: B92

Nedelja, 22.10.2017.

19:03

Katalonija pokrenula lavinu? Šta žele Lombardija i Veneto
Foto: Tanjug/AP

Ma kakvi reultati bili,  Lombardija i Venerto ostaju sastavni deo Italije. Lideri ova dva regiona na severu zemlje ranije se jesu zalagali za nezavisnost od Rima ali sada ističu da se referendumi odnose na autonomiju, a ne na secesiju.

“Dva refrenduma koja se održavaju, onaj u Lombardiji i onaj u Venitu, situacija nije ista. Dok Lombardija sigurno neće tražiti nezavisnost, ni u bliskoj, ni u dalekoj budućnosti, za Veneto se to ne može baš tako reći, jer je kompozicija društva drugačija”, naveo je dopisnik “Nedeljnika” iz Rima Željko Pantelić.

On objašnjava da je na jednoj strani, referendum u Lombardiji je raspisan iz striktno političkih razloga.

“Možemo da kažemo jer se sledećeg proleća u Lombardiji održavaju i pokrajinski izbori i to je bila odlična prilika za predsednika regiona Maronija da počne svoju izbornu kampanju tim pre što Liga sever, njegova matična partija, ima blokirane račune zbog pronevera koje je napravilo prethodno rukovodstvo. Referendumska kampanja je bila odlična da se lansira izborna trka predsedničkog kandata za Lombardiju Lige sever. Sa druge strane, u Venetu je situacija prilično drugačija jer tamo postoje pojedini zahtevi, naime ne traže nezavisnost, ali se baziraju na tome da dobiju svoju zastavu, da njihova nacija Veneto bude priznata u italijanskom Ustavu kao posebna nacija i da jezik bude priznat kao jednak jezik sa italijanskim i da se uči u školama”, kaže on.

Ipak smatra da bi do te nezavisnosti bilo vrlo teško da se dođe.

“To predstvalja neku vrstu zahteva koji bi nekada u budućnosti mogli da vode ka želji za nezavisnošću, ali to je veoma teško jer u ovom momentu manje od deset odsto Veneta je za nezavisnost. Većina nema problem sa duplim identitetom, odnosno italijanskim i identitetom Veneta”, dodaje Pantelić.

Naglašaca da za održavanje referendum postoji jedan dobar razlog.

“Moramo da podvučemo i da postoji jedan veoma dobar razlog zbog čega ovaj referendum možda i treba da se održi, to je razlika u onome što ove dve pokrajine izdvajaju u državnu kasu i onoga što se iz državne kase vraća njima. Naime, u Lombardiji je ta razlika 55 milijardi evra, dok je u Venetu 15 milijardi evra. Samo da napravimo poređenje, Katalonija pravi čitav problem sa Španijom zbog osam milijardi evra razlike između onoga što poreski obveznici u Kataloniji uplaćuju u državne kase i novac koji se iz državne kase vraća u Kataloniju”, dodaje Pantelić.

Ovaj referendum, osim političkog značaja, pravno nema nikakav značaj zato što je savetodavan nije obavezujući, ni za centralnu vladu u Rimu, niti za pokrajinske vlade u Veneciji i Milanu.

“Međutim, vrlo je važna izlaznost jer će to omogućiti Ligi sever i njihovim lokalnim liderima da ojačaju pozicije pred njihove parlamentarne izbore. Od partija naconalnih, gotovo nijedna velika partija se nije usprotivila referendum, osim malih partija sa levice”, naglašava on.

Desničarski političari smatraju da je potrebna veća autonomija u oblastima kao što su imigracija, porez i bezbednost. Mnogi stanovnici smatraju da se veliki deo njihovog poreza koristi za finansijsku pomoć siromašnijim regionima na jugu Italije.

Analitičari navode da ishod referenduma niko neće shvatiti ozbiljno ako ne dobije veliku podršku, oko 60 ili 70 odsto glasova. Biračka mesta biće otvorena do 23.00, a rezultati će biće objavljeni tokom noći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: