SAD traže izlazak iranske milicije iz Iraka

Iranske milicije prisutne u Iraku treba da napuste tu zemlju sada kada se borba protiv ID "privodi kraju", rekao je u Rijadu državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Izvor: Beta

Nedelja, 22.10.2017.

18:36

SAD traže izlazak iranske milicije iz Iraka
Foto: Thinkstock

"Nezavisan i jak" Irak omogućiće da se suprotstavi negativnom uticaju Irana u toj zemlji, rekao je Tilerson na konferenciji za štampu u Rijadu, prenosi agencija Frans pres.

"Iranske milicije koje su u Iraku, sada kada se privodi kraju borba protiv Islamske države, treba da se vrate kući, svi strani borci treba da se vrate kući", rekao je Tilerson.

Iračke vladine snage su u naporima da povrate teritorije pod kontrolom Islamske države u Iraku zatražile podršku paravojne grupe Hašd al Šabi, najvećim delom sastavljene od šiitskih milicija koje podržava Iran.

Tilerson je danas pre podne u Rijadu učestvovao na prvom sastanku nove Saudijsko-iračke koordinacione komisije, simbola otopljavanja odnosa dve zemlje. Sastanku su prisustvovali i saudijski kralj Salman i irački premijer Hajder al Abadi, prenosi agencija AP.

Tilerson je rekao da će ovo novo telo podržavati ekonomski razvoj Iraka i njegovu obnovu i dodao da Bagdad želi da razvije svoje državne kapacitete da bi se suprostavio svakom spoljnem uticaju.

Američki državni sekretar je rekao da je razvoj veza između Saudijske Arabije i Iraka vitalan za podsticanje kolektivne bezbednosti i da su SAD jako za to zainteresovane.

Tilerson je izrazio nadu da će evropske kompanije i zemlje širom sveta da se pridruže SAD i uvedu sankcije i spreče određene aktivnosti iranske Revolucionarne garde, koja prema njemu podstiče nestabilnost u regionu.

Saudijski ministar spoljnih poslova Abde al Džubeir podsetio je da Saudijska Arabija i Irak imaju jake geografske, istorijske, porodične i ekonomske veze. On je izrazio žaljenje što su u prošlosti Iračani imali vlade koje nisu bile prijateljski nastrojene prema Saudijskoj Arabiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: