Obratio se Pućdemon: Najgori napad još od diktature Franka

Katalonski lider Karles Pućdemon izjavio je da Katalonija ne može da prihvati "nezakonite" mere španske vlade o raspuštanju vlade i raspisivanju izbora.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.10.2017.

21:45

Obratio se Pućdemon: Najgori napad još od diktature Franka
Getty images

On je ocenio da to predstavlja "najgori napad na institucije i narod Katalonije još od vojne diktature Fransiska Franka", prenosi Rojters.

"Tražim od parlamenta da se sastane na plenarnoj sednici tokom koje ćemo mi, predstavnici suvereniteta građana, biti u mogućnosti da odlučimo o ovom pokušaju likvidacije naše vlade i naše demokratije i delujemo u skladu s njim", poručio je Pućdemon u govoru prenošenom na televiziji.

AP podseća da je general Fransisko Franko 1939. na završetku građanskog rata ukinuo regionalnu vladu Katalonije i navodi da je Pućdemon, kojeg naziva separatističkim liderom Katalonije, mere vlade Sspanije nazvao "pokušajem brisanja" katalonske autonomije.

Navodi se da je Pućdemon kazao takođe da pokušaj španskog premijera Marijana Rahoja da "ponizi" Kataloniju predstavlja "napad na demokratiju".

AP ocenjuje da su Pućdemonove reči prikrivena pretnja da će nastaviti sa planom za proglašenje nezavisnosti ovog prosperitetnog regiona na severoistoku Sspanije i da ih je izrekao nakon što se priključio velikom protestu u Barseloni protiv planova koje je ranije danas izneo Rahoj.

Kako prenosi AFP, Pućdemon je kazao i da mere vlade u Madridu "nisu u skladu sa demokratskim ponašanjem i ne poštuju vladavinu prava".

Predsednica katalonskog parlamenta Karme Forkadelj izjavila je prethodno da mere koje donela španska vlada predstavljaju "državni udar" i "napad na demokratiju".

Kako prenosi Rojters, ona je u televizijskom obraćanju rekla da je posvećena odbrani suvereniteta katalonskog parlamenta."

Prema njenim rečima, Rahoj je objavio "de fakto državni udar sa ciljem uklanjanja demokratski izabranog parlamenta", prenosi AP.

Forkadeljova je ocenila i da odluka španske vlade predstavlja "autoritarni udar u jednoj članici Evropske unije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: