Portugalska ministarka podnela ostavku zbog požara

Portugalska ministarka unutrašnjih poslova Konstansa Urbano de Souza podnela je ostavku.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 18.10.2017.

20:07

Portugalska ministarka podnela ostavku zbog požara
Foto: Tanjug/AP

Ostavku je podnela u vreme kada je vlada te zemlje ne udaru kritika zbog rukovođenja odbranom od šumskih požara koji su odneli više od 100 života za manje od četiri meseca.

Konzervativni premijer Antonio Košta, koji vodi manjinsku socijalističku vladu uz podršku radikalne levice, prihvatio je njenu ostavku.

Asošiejted pres navodi da je Konstasa Urbano de Souza bila zadužena i za rukovođenje hitnim službama i da je nameravala da napusti funkciju pre četiri meseca, ali da ju je Košta tada ubedio da ostane.

Zbog brojnih kritika o nesposobnosti vlade da spreči prirodnu katastrofu, potrugalski premijer je obećao "duboke reforme" u oblasti šumarstva i borbi protiv požara.

Predsednik Portugala konzervativac Marselo Rebelo de Souza je sinoć zahtevao da socijalistička vlada "snosi sve posledice tragedije".

Portugal je drugi put u poslednja četiri meseca pogođen najsmrtonosnijim požarima u svojoj istoriji. Prema podacima civilne zaštite, u nedelju i ponedeljak je stradala 41 osoba a 71 čovek je povređen.

U junu su u oblasti Pedrogao Grande u požarima stradale 64 osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: