Za ubijanje ždralova platio kaznu 400.000 dinara

D. Č. (57) iz Crne Bare platio je Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode nadoknadu u visini od 400.000 dinara za ubijanje strogo zaštišćene ptice ždrala.

Izvor: Beta

Sreda, 18.10.2017.

12:49

Za ubijanje ždralova platio kaznu 400.000 dinara
Ilustracija, Tanjug

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u avgustu 2016. podnela je krivičnu prijavu protiv Č. D. zbog ubijanja strogo zaštićenih vrsta ptica, a prijavu protiv njega podnela je i Fitosanitarna inspekcija, zbog kršenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja.

Inspekcijska kontrola je 21. aprila prošle godine, po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u ataru Novog Kneževca našla pet mrtvih ždralova u jarku pored njive u vlasništvu Č. D.

Prema istrazi Č. D. je dan pre toga na svojoj i susednoj njivi pronašao mrtve ptice i bacio ih u kanal.

Toksikološka analiza leševa ždralova dokazala je da su oni uginuli od visokotoksične koncentracije pesticida karbofurana u hrani, a fitosanitarna inspekcija utvrdila je da ponici kukuruza na njivi Č. D. sadrže visokotoksične koncentracije tog otrova.

Kako se navodi, ždralovi su pojeli isklijale biljke kukuruza sa ostacima semena tretiranog karbofuranom i odmah uginuli.

Karbofuran je aktivna materija insekticida koji se u Srbiji nekada prodavao na slobodnom tržištu, ali je upravo zbog svoje velike toksičnosti i u skladu sa propisima Evropske unije povučena njegova dozvola za uvoz krajem 2013. godine, dok ga na tržištu nema od sredine 2014. godine.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode naveo je da će iznos odštete potrošiti na projekat zaštite ždralova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: