"Ako umre Šengen, umreće i Evropa"

Okončavanje slobodnog kretanja u Šengenskoj zoni bilo bi fatalno za Evropu, upozorio je danas evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos.

Izvor: Beta/AFP

Petak, 13.10.2017.

13:08

Ilustracija: Thinkstock

"Mi delimo zabrinutost nekih zemalja članica za bezbednost, ali Šengen je živ i treba da ostane živ, jer ako Šengen umre, umreće Evropa", rekao je Avramopulos novinarima na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu.

Više evropskih zemalja na čelu s Francuskom i Nemačkom zalaže se za izmenu šengenskih propisa koje smatraju prevaziđenim s obzirom na stalne terorističke pretnje. One ne traže potpuno obustavljanje slobode kretanja, već da mogu da lakše ponovo uvode kontrole na svojim granicama i na duži rok nego što se odobrava po sadašnjim pravilima.

Evropska komisija je u načelu prihvatila da u tom smislu reformiše šengenske propise, ali ne želi da ide toliko daleko koliko traže Pariz i Berlin, kao i Austrija i Danska. Ne čekajući da EK sprovede reforme i primenjujući aktuelne propise, te zemlje su, pozivajući se na nove terorističke pretnje, već najavile da će za šest meseci produžiti privremene kontrole granica uvedene 2015. godine.

Francuska je obavestila Evropsku komisiju da će graničnu kontrolu, uvedenu posle napada u Parizu 13. novembra 2015. godine, nastaviti do 30. aprila 2018. godine, a trebalo je da je ukine krajem oktobra ove godine. Nemačka je juče takodje najavila da za šest meseci produžava kontrolu svojih granica.

Nemačka i Francuska pozdravile su danas u Luksemburgu to što je Evropska komisija stavila na dnevni red reformu šengenskog ugovora. Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolon je rekao da smatraju da je to "vrlo važan korak napred", međutim, dodao je da Francuska želi da unese neke izmene u predlog Komisije.

Evropska komisija predlaže da se, u slučaju bezbednosnih pretnji nekoj zemlji, trajanje kontrole produži na godinu dana, umesto sadašnjih šest meseci.

Ukoliko se pretnje i potom nastave, predlaže se da kontrola može da se produži na dve godine, ali uz odobrenje drugih zemalja članica. Pariz i Berlin bi želeli da ti periodi budu i duži, ali se iznad svega protive tome što odobrenje treba da daju druge zemlje.

"Želimo da zadržimo nacionalni suverenitet u vezi s jednim osnovnim problemom za svaku zemlju - s problemom terorizma", rekao je Kolon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: