Kina apeluje na Trampa: Ne napuštajte sporazum sa Iranom

Kina apeluje na SAD da očuvaju nuklearni sporazum s Iranom. O sudbini tog dokumenta danas posle podne trebalo da se oglasi američki predsednik Donald Tramp.

Izvor: Beta/AFP

Petak, 13.10.2017.

11:23

Kina apeluje na Trampa: Ne napuštajte sporazum sa Iranom
Thinkstock

"Verujemo da je ovaj sporazum važan kako bi se obezbedio režim neširenja nuklearnog naoružanja u svetu, kao i mir i stabilnost regiona", izjavila je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Ćunjing.

Kako je rekla, Kina se nada da će sve strane nastaviti sa očuvanjem i sprovođenjem ovog sporazuma.

Tramp tvrdi da Iran ne poštuje "duh" nuklearnog sporazuma i očekuje se da danas pred Kongresom ne da pozitivnu ocenu primene tog sporazuma. U tom slučaju Kongres bi mogao ponovo da uvede sankcije Iranu.

Iran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) postigli su 14. jula 2015. istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje medjunarodnih sankcija toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: