Izraelska detektivska firma pratila austrijske novinare?

Austrijska policija ispituje da li su novinari, koji su istraživali savetnika Socijaldemokratske partije AustrijeTala Zilberštajna, bili praćeni.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.10.2017.

10:16

Izraelska detektivska firma pratila austrijske novinare?
Beè, Freeimages.com

Postoji sumnja da su pripadnici jedne izraelske detektivske firme nadzirali više austrijskih novinara u Beču.

Uredništvo bečkog dnevnika "Prese" podnelo je prijavu Službi za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) da neko prati njihovu novinarku, koja je radila na otkrivanju afere oko vođenja prljave kampanje SPO preko fejsbuk profila.

"Postoji osnovana sumnja da je više novinara, i iz drugih medija, nadzirano od strane jedne izraelske firme", saopštila je BVT.

Nije za isključiti, kako prenose mediji, da se radi o pripadnicima privatne agencije za obezbedjenje "Blek kjub", firme sa sedištem u Tel Avivu, koja je osnovana od strane bivših pripadnika Mosada i koja regrutuje saradnike i ima savetnike iz redova izraelske obaveštajne službe.

Svi novinari koji su praćeni radili su na razotkrivanju afere oko Zilberštajna. Sada se istražuje da li su pripadnici izraelske firme pokušali da zastraše novinare ili se radilo o akciji kako bi dospeli do njihovih izvora.

Praćenje novinara samo je jedna u nizu afera tokom prljave predizborne kampanje koja je obeležila period uoči parlamentarnih izbora zakazanim za nedelju.

Zilberštajn, koji je tokom leta uhapšen u Izraelu zbog pranja novca i korupcije, vodio je prljavu kampanju protiv Narodne partije Austrije (OVP) posebno njenog lidera Sebastijana Kurca.

Posledica otkrivanja afere bile su ostavke visokorangiranih ličnosti u SPO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: