Lavrov Tilersonu: Nedopustive akcije američkih vlasti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu da su nedopustive akcije američkih vlasti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.10.2017.

22:56

Lavrov Tilersonu: Nedopustive akcije američkih vlasti
Tanjug, arhiva

Američke vlasti su naložile da se skinu ruske zastave sa zgrade Generalnog konzulata Rusije u San Francisku i Trgovinskog predstavništva u Vašingtonu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Lavrov je u telefonskom razgovoru sa Tilersonom potvrdio politiku Moskve koja priprema sudsku tužbu sa ciljem vraćanja "nezakonito otete ruske imovine".

Ruski ministar je naglasio da je to što rade američki činovnici u direktnoj suprotnosti sa izjavama Vašingtona o želji za normalizacijom odnosa koji, ocenio je, nikad nisu bili gori, preneo je Sputnjik.

Lavrov je sa Tilersonom razgovarao i o situaciji u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

"Razgovarano je o rezoluciji SB UN iz 2015. godine o zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu za iranski nuklearni program. Lavrov je skrenuo pažnju da Teheran poštuje sve svoje obaveze iz dogovora i naglasio je da i drugi koautori dogovora treba da ga poštuju", navodi se u saopštenju.

Dvojica zvaničnika su razgovarali i o zonama deeskalcije u Siriji.

Lavrov je ranije danas izjavio da je Tilerson potvrdio da je borba protiv terorističke grupe tzv. Islamska država jedini cilj Vašingtona u Siriji.

Ambasada Rusije u Vašingtonu ranije je saopštila da su pedstavnici SAD skinuli zastave sa objekata zatvorenog konzulata Rusije u San Francusku, na šta su ruske diplomate protestovale.

Američke vlasti su 31. avgusta zatražile od Rusije da prekine diplomatske aktivnosti u zgradi Generalnog konzulata u San Francisku, kao i u zgradama Trgovinskog predstavništva u Vašingtonu i odeljenju Trgovinskog predstavništva u Njujorku. Ruske diplomate ispunile su taj zahtev do 2. septembra.

Moskva je akcije Vašingtona nazvala "nasilnim zauzimanjem" ruske diplomatske imovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: