"Nećemo nikome da dokazujemo da ovo nije ruska vojna baza"

U rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu su na obuci učestvovali i predstavnici država koje su članice NATO.

Izvor: Prva

Četvrtak, 12.10.2017.

20:29

Screenshot/Prva

To se dogodilo posle brojnih sumnji, koje su pre svih dolazile iz Amerike, da taj centar ima sasvim drugu namenu i da predstavlja rusku bazu u Srbiji.

Iz Centra za Prvu televiziju kažu da smatraju da su svojim delima u Srbiji zaslužili diplomatski status.

Trening mađarskih spasilaca početkom leta u Srpsko-ruskom humanitarnom centru. Njihove kolege iz Hrvatske ovde su trenirale prošlog vikenda. Na pitanje otkud spasioci iz zemalja EU, članica NATO, u Centru dok traju diplomatske razmirice Zapada i Rusije o njegovoj stvarnoj nameni, novi kodirektor Viktor Guljevič kaže da nije važno ko odakle dolazi, to nije pitanje politike, važna je saradnja u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i da nikome ne želi da dokazuje da ovo nije ruska vojna baza.

"Unedogled možemo da dokazujemo da Centar nije vojna baza, u medijima će uvek nesto biti izvučeno iz konteksta i počeće priča da ovde rade špijuni i slično. Nemamo nameru da non-stop dokazujemo da li jesmo ili nismo, Centar je otvoren za sve, i svako iz medija može da dođe ovde da se uveri da to nije istina. Da je Rusija htela da otvori vojnu bazu, ne bi poslali mene koji sam stručnjak za lavine i bavim se spasavanjem ljudi, nego vojno lice koje je učestvovalo u ratovima i prošlo brojne vojne obuke", naveo je Viktor Guljevič, kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Guljevič dodaje i da je pitanje dobijanja diplomatskog statusa političko, oni se ne bave politikom, već spasavanjem, ali ne razume zašto srpska vlada to odlaže.

"Kao građaninu Rusije čudno mi je da Rusija, koja je toliko pomagala Srbiji, ne samo u humanitarnoj pomoći, već i u drugim sferama, i prijatelj je Srbije, nije dobila status, dok su mnoge druge organizacije iz drugih zemalja dobile, pitam se zašto je to tako", rekao je on..

"Nije rešeno zbog toga što se vrše veliki pritisci, što se to pitanje politizuje i što mi ne želimo da to pitanje postane predmet političkih sporova. To treba da se reši na način kako je to uobičajeno u skladu sa Bečkom konvencijom. Nadam se da će to brzo da se desi", kazao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

A to bi im, kažu u Centru, olakšalo rad, kao i planove da ovo postane i glavni balkanski centar za obuku po međunarodnim standardima.
Za pet i po godina postojanja, ruski spasioci pružali su humanitanu pomoć u Srbiji i regionu, pomagali u poplavljenim područjima, gasili požare, radili na deminiranju terena.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: