Erdogan u BG, migovi iz RUS, Brnabić u Briselu – a Srbija?

Turski predsednik u Beogradu, predsednica Vlade u Briselu, stigli migovi iz Rusije.

Izvor: O2

Četvrtak, 12.10.2017.

18:42

Erdogan u BG, migovi iz RUS, Brnabić u Briselu – a Srbija?
Tanjug, arhiva

Može li Srbija da razvija odnose i saradnju i s Rusijom i s Turskom, a da joj to ne predstavlja kamen spoticanja na putu ka Evropskoj uniji?

"Svi mi razvijamo odnose sa drugim zemljama i to je savšreno u redu. Evo pre neki dan imali smo ministre Švedske i Norveške u poseti Beogradu i to je savršeno u redu. Ne vidim nikakav problem sa tim", kaže Kristijan Danijelson, direktorat EU za proširenje

Dok Srbija poštuje agendu po pitanju Kosova, ovo neće biti problem.

"To neće moći unedogled da traje i mi sada uživamo u trenutku kada smo miljenici kao sviju, međutim to je samo trenutak, pitanje je meseci ili godinu dana možda kada će ta pozicija, lagodna pozicija da nam se izmakne", smatra Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

"Ja ne verujem da će Srbija morati da uvodi sankcije dok ne postane članica, ali će sigurno morati da ima jedan kritički stav prema onom što je Rusija uradila u Ukrajini, aneksiju suverene teritorije", navodi Ivan Vejvoda, potpredsednik Maršalovog fonda.

Dugo putovanje ka Evropskoj uniji sve više doprinosi i jačanju skepse po pitanju evrointergacija Srbije. Čak i kod šefa diplomatije.

"Kada sam ja bio premijer u januaru 2014. je pokrenut proces, počeli su pregovori sa EU. Ja se nadam da ću biti živ kad se završe", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Kako će Srbija balansirati između Brisela i Moskve najbolje će se videti kada počnu pregovori o poglavlju 31, odnosno o usklađivanju spoljne i bezbednosne politike Beograda i Brisela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: