Burno u HR: Plenković opstruiše Kolindinu posetu Putinu?

Sve je jasnije da hrvatski premijer Andrej Plenković nastoji da učini sve kako bi izazvao neuspeh posete hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji.

Izvor: Jutarnji List, Globus

Sreda, 11.10.2017.

20:54

Burno u HR: Plenković opstruiše Kolindinu posetu Putinu?
Foto: GettyImages

Kako navodi hrvatski nedeljnik "Globus", reč je o nastavku sukoba između Vlade Hrvatske i Kabineta predsednice Hrvatske, koji sve više počinje da dobija lične karakteristike.

Premijer Plenković je, naime, zabranio ministarki spoljnih i evropskih poslova Mariji Pejčinović Burić da bude deo pratnje predsednice Grabar Kitarović pa će na taj susret, najvažniji ove godine nakon bilateralnog susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, otići državna sekretarka Zdravka Bušić.

Na put ka Moskvi neće krenuti ni potpredsednica vlade i ministarka ekonomije Martina Dalić, iako će u razgovorima dominirati ekonomske teme. Međutim, putovaće ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, dodaje se.

Osim toga, premijer je u poslednji čas sprečio predavanje Rusiji zgrade u kojoj bi se smestile diplomate te zemlje u Zagrebu pa se na taj način samo šest dana pre početka posete taj problem postavlja kao jedna od tema o kojima će Grabar Kitarovićeva morati da razgovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

A upravo je on 3. oktobra izjavio kako očekuje “da će hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović posetiti Rusku Federaciju”. Redak slučaj da sam Vladimir Putin najavljuje posete predsednika, pa čak i kad je reč o većim državama nego što je Hrvatska, čime je ruski čelnik otvoreno dao do znanja koliko mu je važan ovaj susret.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: