Vučić: Nije ovo 1389. godina, kako neki izgleda misle

Srbija oseća Tursku kao prijatelja, a mi smo prijatelji i Turske i turskog naroda, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.10.2017.

14:07

Vučić: Nije ovo 1389. godina, kako neki izgleda misle
screenshot / RTS

On je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao da će odnosi dve zemlje u budućnosti biti sve bolji. Kako je rekao, takva poruka će biti poslata i u Novom Pazaru, kao što se šalje iz Beograda.

"Nije ovo 1389. godina, kako neki misle, već je ovo 2017. godina. Želimo najbolje moguće odnose sa Turskom, naši odnosi su značajni za interese i budućnost Srbije", rekao je Vučić.

Erdogan je rekao da će biti onih koji kritikuju jačanje prijateljstva dve zemlje, ali da se na to ne treba obazirati.

"Nećemo gledati ko šta govori, šta se komentariše. Posle jednog teškog perioda smo došli tu gde smo sada. Želimo da sa Srbijom, ali i sa čitavim Balkanom, napravimo velike korake kako bi se rešili svi problemi. Zato je potrebno i da se između Sarajeva i Beograda što pre napravi put", rekao je Erdogan istakavši da je potrebno da "zajedno radimo".

Erdogan je rekao i da za njega Novi Pazar predstavlja most u odnosima između dve zemlje.

"Ne postoji nikakav problem. Kada sa dragim prijateljem Vučićem odem u Novi Pazar, našoj braći tamo ćemo reći da je i njihova uloga u stvaranju mira između dve zemlje. Želim da istaknem da nikada neću biti za bilo kakav nacionalizam, i to ću ponoviti i tamo", rekao je Erdogan.

Pročitajte još: "Fasciniran sam, Erdogan izgradio 19.000km"

Predsednik Srbije je podsetio da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog i demokratskog poretka Turske, iste večeri kada je u toj zemlji pokušan puč, koji, kako je primetio, smatra u neku ruku najvišim oblikom terorističkog akta.

Vučić je podsetio da su zvanični organi Srbije stali na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i predsednika Erdogana, ne zato, naglasio je, što nam je nešto bilo potrebno, već zato što smatramo da građani samo na izborima mogu da odluče o budućnosti.

"A ne da to neko drugi čini, nasiljem, ili uz podršku stranog faktora", poručio je Vučić i dodao da Srbija uvek izražava svoje protivljenje bilo kakvom nasilju ili čak terorističkom aktu, kako bi se moglo nazvati ono što je pokušano u Turskoj pre godinu dana.

On je podsetio i da je Srbija uvek izražavala saosećanje sa žrtvama terorističkih akata i spremnost da se zajednički borimo protiv terorizma.

"U Srbiji nikada nećete imati one koji će praviti paktove s protivnicima legalno izabranih organa u Turskoj, jer saradnju baziramo na saradnji sa vama, sa onima koje je narod izabrao", dodao je predsednik Vučić i naglasio:

"Nemamo ništa ni sa Gulenom, niti bilo kim drugim. Srbija želi čiste odnose i čiste ruke u odnosima sa državama", rekao je srpski predsednik.

Pročitajte još: Erdogan: Zaradili smo, želimo da delimo sa Srbijom

Kao što vi ne date, nastavio je predsednik obraćajući se Erdoganu, da bilo ko ugrozi nezavisnost Tusrke, tako ni Srbija to ne dozvoljava i insistira na poštovanju njene nezavisnosti i ponosa.

"Zato, nemojte ni da pomislite ili da sumnjate da Srbija može da učestvuje u bilo čemu što je protiv odluka koje su demokratskim putem donete u vašoj zemlji i protiv demokratski izabranih organa", rekao je Vučić i dodao da je uveren da možemo da imamo najbolje moguće odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: