Kuburović: Pismo u Brisel sledeće nedelje

Pismo EK, u vezi sa njenim stavom da se slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu porediti, još nije upućeno, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Izvor: Tanjug

Subota, 07.10.2017.

09:41

Kuburović: Pismo u Brisel sledeće nedelje
Foto: Tanjug

Ona je dodala da je u tim koji ga piše uključeno više ministara, a predaće ga predsednica vlade Ana Brnabić sledeće nedelje prilikom boravka u Briselu.

"Određen je tim koji učestvuje u pisanju pisma, više ministara je uključeno u to. Pored toga što očekujemo da nam se da odgovor na ova pitanja, Srbija će izložiti i hronologiju dešavanja i postupka delovanja na KiM, tako da verujemo da će pismo biti potkrepljeno argumentima i činjenicama, na koje takođe zahtevamo da dobijemo argumentovane odgovore", rekla je Kuburović za "Pink".

Prema njenim rečima, Vlada Srbije očekuje da dobije odgovore na pitanja, kako to da važe dvostruki aršini i standardi, zašto se ne priznaje integritet i suverenitet Republike Srbije, te kako može da se prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

Kuburović podseća da je na Kosovu, za razliku od Katalonije, gde je održan referendum i gde su se građani mogli da se izjasne da li žele da ostanu ili ne u okviru Španije, bila potpuno drugačija situacija i nezavisnost Kosova jednostrano proglasila tamošnja skupština.

Takođe, ministarka pravde kaže da su izrečene i neistine, da je nezavisnost Kosova potvrđena nekim međunarodnim aktima, aktima UN i podseća da je položaj i status Kosova regulisan Rezolucijom 1244 UN.

"Ta rezolucija upravo pominje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i da je Kosovo priznato na taj način, danas bi bilo članica UN, a još uvek nemaju tamo stolicu", rekla je Kuburović.

Uz to, podseća, svaka tri meseca podnose se izveštaji UNMIK-a Savetu bezbednosti UN, gde se govori o položaju i statusu na KiM.

"Samim tim što Kosovo nije dobilo mogućnost da postane članica Interpola i Uneska, govori o tome da se možda menja i slika i predstava u svetu i drago mi je što je i predsednik Zeman reagovao kako je reagovao", rekla je Kuburović.

S druge strane, smatra Kuburović, postavlja se i pitanje neutralnosti EU, koja bi trebalo da bude neutralna kada je u pitanju KiM, s obzirom na to da pet članica EU nije priznalo nezavisnost i, kako kaže, Srbija duguje veliku zahvalnost i Španiji, Slovačkoj, Rumuniji, Kipru i Grčkoj.

"I (portparol EU) Maja Kocijančič je rekla da je Kosovo 'sui generis' slučaj, pa pokušavamo da dobijemo odgovor šta ga to čini jedinstvenim u odnosu na druge države, gde se poštuje njihov Ustav, za razliku od naše zemlje. Morate da date argumente zašto je nešto jedinstven slučaj u svetu. Iako smo kandidat za članstvo u EU, to ne znači da treba da ćutimo i ne odgovorimo na nepravdu", zaključila je Kuburović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: