Izraelac stoji iza "prljave kampanje" u Austriji?

Bivši savetnik izraelskih premijera stoji iza kampanje kleveta koja je izazvala političku buru u Austriji nekoliko dana pred opšte izbore, prenose mediji.

Izvor: Beta

Petak, 06.10.2017.

22:33

Izraelac stoji iza
freeimages.com

Tal Silberštajn koji je bio savetnik premijera Ehuda Baraka, Ehuda Olmerta i Benjamina Netanjahua, navodno je radeći za Socijaldemokratsku partiju Austrije, otvorio Fejsbuk naloge sa zajedljivim porukama protiv Sebastijana Kurca koji predvodi desničarsku Narodnu partiju Austrije.

Sadržaj tih poruka se opisuje kao "antisemitski i delom rasistički", piše bečki list Prese.

Fejsbuk stranica od naslovom "Istina o Sebastijanu Kurcu" koju je otvorio Silberštajn, izgleda kao da je vodi radikalna desnica. Na njoj se tvrdilo da je američki milijarder Džordž Soros, centralna figura u antisemitskim teorijama zavere, dao milione dolara za Kurcovu kampanju.

Kurc koji je austrijski ministar spoljnih poslova od 2013. godine, kada je imao svega 27 godina, na toj stranici je ismejan zbog svoje mladosti i predstavljen kao beba.

Silberštajn je plaćen 500.000 dolara za taj posao, a prestao je da ga radi sredinom avgusta kada je u Izraelu uhapšen zbog jednog slučaja korupcije.

Silberštajn, izraelski "doktor Spin", nije u intervjuu za austrijske medije porekao da je učestvovao u kampanji, ali je napao svoje rivale, optuživši ih da su ga špijunirali.

Austrijski kancelar Kristijan Kern koji ga je angažovao, porekao je da išta zna o prljavoj kampanji, a Silberštajn potvrdio je da Kern u to nije bio uključen.

Drugi nalog, "Mi smo Sebastijan Kurc" izgleda kao da ga vodi saradnik Kurcove partije, uz populističke stavove, među kojima fotografija uz potpis "Hiljade izbeglica čekaju u Italiji, a NVO (nevladine organizacije) prete da ih dovedu u Ausriju. Da li bi trebalo da Austrija to dozvoli?" i "anketa" o zatvaranju granice sa Italijom.

Izbori u Austriji su 15. oktobra. Partija Kurca predvodi u ispitivanjima javnog mnjenja sa 35 odsto, u porejenju sa Socijaldemokratskom sa samo 25.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: