"Dobili smo Nobela? Šalite se?" / VIDEO

Izvršna direktorka ICAN Beatris Fin rekla je da je poziv, koji je dobila uoči saopštenja o dobitniku Nobelove nagrade za mir, protumačila kao dobronamernu šalu.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.10.2017.

20:30

Screenshot

Finova, kako kaže, nije verovala da je Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja dobila Nobela sve do momenta kada je ime grupe izgovoreno na zvaničnom mestu u prestonici Norveške, Oslu.

Ona ističe da nagrada šalje poruku svim državama sa nuklearnim arsenalom i svim državama koje se oslanjaju na nuklearno oružje za bezbednost, da je to neprihvatljivo ponašanje.

"Ne možemo pretiti neselektivnom pokolju stotina hiljada civila u ime bezbednosti. Tako se ne gradi bezbednost", navela je Finova.

Prema rečima predsednika norveškog komiteta za Nobelovu nagradu Berita Rejsa Andersena, Finova je na kraju bila oduševljena vestima da je njena organizacija dobila Nobelovu nagradu za mir.

Rad ICAN-a podržali su mnogi, uključujući i bivše dobitnike Nobelove nagrade za mir - Dezmonda Tutua, dalaj-lamu, Džodi Vilijams, pored toga i slavni muzičar Herbi Henkok, igrač kriketa Ijan Čepel, glumci Martin Šin i Majkl Daglas, udovica Džona Lenona, Joko Ono...

Organizaciju je novembra 2012. godine javno hvalio i tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: