BG: Skup "Za poštene izbore", izneti uslovi za fer izbore

Pokret Slobodnih građana PSG Saše Jankovića i Narodna stranka u nastajanju Vuka Jeremića zajednički su koncipirali uslove za fer izbore u Beogradu.

Izvor: Beta, insajder.net

Petak, 06.10.2017.

18:32

BG: Skup
screenshot

Njih je na skupu “Za poštene izbore” pročitao advokat Vladimir Gajić, prenosi Insajder.net.

Kao uslovi su navedeni: uređen, jasan, tačan i potpun birački spisak; da građani mogu ostvariti biračko pravo na teritoriji jedinice na kojoj imaju prebivalište najmanje šest meseci i uvid u birački spisak do šest meseci pre raspisivanja izbora, zakonit sastav izborne komisije, jednak tretman vlasti i opozicije u medijima, da se dosledno sprovode zakoni o javnom informisanju i elektronskim medijima i da REM vrši nadzornu funkciju i stara se o ravnopravnoj zastupljenosti aktera na izborima.

Oni takođe zahtevaju da se zabrani zloupotreba funkcija u kampanji, da se poštuje zabrana korišćenja državnih resursa u svrhu promocije vladajuće koalicije te da izbore prate međunarodni posmatrači.

Skup je otvorila Aida Ćorović, aktivistkinja. Ona se predstavila kao “očajna građanka koja želi komadić normalnog života koji neće zavisiti od bahatog sistema koji je nametnuo Aleksandar Vučić''.

Reditelj Janko Baljak je upitao da li građani mogu da ćute na ponižavanje policije i tužilaštva kada je u pitanju rasvetljavanje rušenja u Savamali.

Gojko Tešić, istoričar, književnik i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, pozvao je građane da se izbore za slobodu izbora, slobodu govora i slobodu medija.

On je pozvao demokratsku opoziciju da se urazumi, oslobodi sebe od sitničavosti i uskogrudosti, da se uozbilji, udruži, osvesti, jer će jedino jedistvena izvojevati pre svih bitku za slobodu medija.

Advokat Vladimir Gajić je pozvao građane na put do konačne pobede.

“Apelujemo na građane da ne odustaju, da se trgnu, da ne odustaju od prirodnih prava. Najgore što je vlast učinila je da je nametnula utisak da ništa ne može da se promeni. Iz tog našeg pesimizma vlast crpi snagu. Sve što smo imali - izgubili smo. Doživeli smo juče da se politički leševi Miloševićevog režima sprdaju s onim što je narod stekao 5. oktobra, a to je sloboda”, rekao je Gajić.

Dramski umetnik Sergej Trifunović je najavio da će se novi protest održati 20. oktobra, uz nadu da tog dana “neće biti hladno”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: