Otkriveno: U tabletama za mršavljenje krio se antidepresiv

Analize potvrdile da se lek fluoksetin ("prozak") nalazio u kapsulama za mršavljenje. Uvoznik preparata "slim lajn": Spornu seriju odmah smo povukli iz prodaje.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 29.09.2017.

07:03

Otkriveno: U tabletama za mršavljenje krio se antidepresiv

Biljne kapsule za mršavljenje "slim lajn", popularne na našem ali i na svetskom tržištu, sadrže antidepresiv fluoksetin, odnosno "prozak". To su, kako "Novosti" saznaju, potvrdile i analize Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, a seriju koja je imala spornu supstancu distributeri su odmah povukli iz prodaje.

Da se u prirodnim biljnim kapsulama za "topljenje" suvišnih kilograma, kako ih nazivaju proizvođači, nalazi jedan od najpoznatijih lekova protiv depresije, "procurilo" je na društvenim mrežama.

Još krajem avgusta, posle prve analize kapsula "slim lajn" na Hemijskom fakultetu u Beogradu, informacija da su dame uz tablete za mršavljenje gutale i sastojke lekova protiv depresije, pojavila se najpre na Tviteru.

Već 6. septembra rezultati analize prosleđeni su i firmi "Slim lajn klub" iz Beograda, zvaničnom distributeru ovog proizvoda u Srbiji, a kapsule su odmah potom povučene sa rafova. U dopisu "Slim lajn kluba" redakciji "Novosti", takođe, piše da imaju dokumentaciju proizvođača i da je po toj specifikaciji jasno da ove kapsule ne bi smele da sadrže fluoksetin.

"Pomenuta serija je momentalno povučena iz prodaje i već gotovo mesec dana je nema na našem tržištu", navodi se u dopisu "Slim lajn kluba" koji je potpisao direktor Dragan Borišić.

"Nakon poslednjeg uvoza, koji je prošao regularne kontrole nadležnih institucija, naknadno je utvrđeno da serija sadrži supstancu fluoksetin. Napominjemo da je reč o proizvodu koji je registrovan i upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja Srbije, te za svaki dosadašnji uvoz postoje uverenja o kvalitetu. Posedujemo, takođe, i potvrdu samog proizvođača da se u proizvodu ne nalazi gore navedena supstanca", dopdao je on.

Osim što su spornu seriju povukli sa tržišta, u "Slim lajn klubu" kažu i da su spremni da svu dokumentaciju o kapsulama za mršavljenje daju na uvid nadležnima.

"Novosti" navode i da kapsule za mršavljenje "slim lajn" mogu da se nabave isključivo u prostorijama distributera ili putem njihovog zvaničnog sajta. Do pre dva dana, na sajtu, "Slim lajn kluba" bile su dostupne sve informacije o ovim kapsulama. u četvrtak su, međutim, sve povučene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: