Vučić: Da rešimo odnos Srba i Albanaca jednom zauvek

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da “težak kompromis“ kada je u pitanju Kosovo ne podrazumeva da samo jedna strana bude zadovoljna.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

21:17

Vučić: Da rešimo odnos Srba i Albanaca jednom zauvek
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

On je naveo da je, kada je Kosovo u pitanju važan kompromis kako bi se živelo u miru.

“Ništa ne bih dodao, ni oduzeo kada je u pitanju ono što sam govorio u UN. Neće Kosovo u UN, osim ako mi ne budemo nečim zadovoljni, a mi ne možemo da budemo zadovoljni ako hoće da priznamo Kosovo“, rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da je siguran da “ne mogu svi da budu zadovoljni, ali da Srbija insistira da dogovor ne može da bude da jedni budu zadovoljni, a drugi ne“.

On je istakao da je "važno da rešimo odnos Srba i Albanaca jednom zauvek".

"Ja hoću Srbima da kažem da imamo jednu realnost, da ne živimo ni u mitskoj prošlosti, ali ni da smo sve izgubili. Realnost stoji daleko od ova dva stava", naglasio je predsednik.

Na pitanje da li može da garantuje da oružanih sukoba na KiM neće biti, Vučić je rekao:

"Niko nikada u potpunosti ne može to da garantuje, ali je veliko dostignuće razgovora da u poslednje četiri godine nijedan Srbin nije nastradao u etničkim sukobima.Najveći problem je sa prognanicima, njima ne dozvoljavaju da se vrate. Mi sada moramo sebe da pogledamo u oči i kažemo šta je to što je realno i šta je objektivno - da ne damo nešto što je naše, što kontrolišemo".

Na pitanje koliko bi dijalog o Kosovu mogao da traje, Vučić navodi da su u pitanju meseci.

“Nemamo mi vremena za godine. Ja bih voleo rešenje, ako ga nema, biće zamrznuti konflikt“, rekao je predsednik.

O Srpskoj listi, koja je dala podršku vladi Ramuša Haradinaja, Vučić navodi da su primedbe veoma licemerne.

“Isto tako bio bi kritikovan i dogovor sa Samoopredeljenjem, koje zagovara veliku Albaniju, ili da čekamo sledeće izbore sa zalogom od šest do osam odsto srpskog stanovništva na KiM“, dodao je on.

Kada je reč o ulasku Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja, Vučić je rekao da podržava odluku Liste, iako, dodaje, Srbija svoj stav o Haradinaju neće promeniti.

"U Srbiji je optužen za ratni zločin i nemam nameru da se branim od onih koji na Kosovo nikada otišli nisu. Dobio sam podršku od 80 odsto Srba na KiM na predsedničkim izborima, ne zato što sam udarao u ratne doboše, već zato što sam obišao svako selo", naveo je predsednik.

"Šta god da uradite, nije dobro jer niko neće da se pogleda u ogledalo", kaže Vučić.

Vučić je rekao da unutrašnji dijalog o KiM uveliko traje i da je spreman da sasluša sve aktere, dodajući da će vlada preuzeti logistički deo dijaloga.

Negirao je da je Kosovo i Metohija izgubljeno, dodajući da želi Srbima da poruči da imamo realnost koja nije takva da nam se dopada.

"Da je Kosovo i Metohija izgubljeno ne bih se toliko oko njega borio svakog dana. Trpeo sam lično najteže pretnje, a jednog dana ću o tome možda knjigu da napišem, jer za razliku od drugih ne mislim da se celog života ovim poslom bavim, i opišem kako je to bilo", rekao je Vučić.

Podsetio je da je bio najčvršći i najtvrđi u stavovima kada je trebalo dovesti Albance na sever Kosova kao policajce.

"Pretili su mi da mi je gotova karijera, da sam propao, da su imali već takve slučajeve da će me uništiti. Poručio sam da radim svoj posao i da to ne prihvata", naveo je.

Na kritiku opozicije da je dijalog zakasnio pitao je zašto ga nisu napravili do 2012.

Podsetio je da je do 2012. nezavisnost Kosova priznalo 86 zemalja, do kraja 2013. još 12 do 13 zemalja, od kada je on bio premijer - samo 4-5 zemalja, i to zemlje koje nisu najznačajnije na međunarodnoj mapi.

"Nismo uspeli da sprečimo da se pojavljuju kao značajniji faktor u sportskim organizacijama. Našim greškama, čije su ne bih u ovom trenutku da govorim, ali ću nekada svakako govoriti", najavio je.

Govoreći o poseti Njujorku, gde je govorio pred Generalnom skupštinom UN, naveo je da je situacija u svetu zamršena i da “ne pamti kada je ovako komplikovana bila“.

“Neko je u UN rekao da pomalo liči na ludu kuću, ne mogu da se saglasim sa tim, ali stvari jesu zamršene. Najvažnije da se mi ne nađemo u tom kovitlacu, da sačuvamo Srbiju u mirnoj luci“, rekao je on.

"Što se tiče Uneska uspeli smo mnogo, a što se tiče Interpola - Kina im nije dala vize za ulazak u Kinu na sastanak Interpola jer su podneli zahtev kao država Kosova, a Kina tu državu ne priznaje", kazao je Vučić. On je naveo i da će Srbija biti "snažnija nego ikada za neki dan", spomenuvši ruske "migove", ruske i srpske tenkove....

"Vi ste jaki onoliko koliko ste u stanju da sačuvate svoju otadžbinu, da nikoga ne napadate. Vaša snaga ne može biti u aroganciji, već u ekonomiji ali morate da imate i odbrambenu moć", istakao je.

"Još bez odluke o datumu beogradskih izbora"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije doneta odluka o datumu beogradskih izbora, kao i da će o kandidatu naprednjaka odlučiti stranačko rukovodstvo, ali i da smatra da treba ići na izbore i da niko nije zaslužio pobedu kao sadašnja vlast u Beogradu.

Kako je rekao, čuo je da rukovodstvo Gradskog odbora SNS smatra da treba da idu na izbore i istakao da postoje stvari kojima naprednjaci mogu da se pohvale.

"Ja sam im rekao da će im biti poslednji put da izlaze sa listom sa mojim imenom i da im želim pobedu", rekao je Vučić gostujući na RTS.

Dodao je i da su potencijalni kandidati svi u SNS, ali da o tome ne želi da se izjašnjava, već da će odluku doneti stranačko rukovodstvo.

Suštinski je važno, kako kaže, da gradska vlast ima čime da se pohvali, jer Beograd nikad nije bio lepši, uređeniji, nikad više novca nije uloženo.

"Niko nije zaslužio pobedu kao sadašnja vlast u Beogradu, a ja sam kriv što nisam gradonačelnika Malog branio oštrije i jače, kao da sam pokleknuo pred pritiscima", rekao je.

Na podsećanje na slučaj Savamala rekao je:

"Strašan je slučaj kada srušite bespravne udžerice i napravite velelepno klizalište za decu, a nije strašno da ostavite dug od milijardu evra".

Podsetio je da je dug koji su naprednjaci zatekli u gradskoj kasi bio 1,12 milijarde, a danas je, kaže, za gotovo 500 miliona manji.

Komentarišući gužve u gradu zbog radova, upitao je da li neko misli da radovi treba da se izvode u januaru na minus 20.

Kako je rekao, sad se radi, jer grad sada ima novca, stabilizovane su javne finansije.

Ipak, kaže, nije optimista u susret beogradskim izborima:

"Favoriti su drugi, jer je lakše je na lažima zasnivati sve, a i imaju više para i bogatiji su", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: