NUNS i NDNV osudili kampanju vlasti protiv Krika

NUNS i NDNV izrazili zabrinutost zbog odnosa vlasti, uključujući i premijerku, prema oštrim stranačkim napadima na portal KRIK zbog izveštaja o stanu Vulina.

Izvor: Beta

Petak, 22.09.2017.

13:59

NUNS i NDNV osudili kampanju vlasti protiv Krika

"Umesto da stanu u odbranu javnog interesa i da, u skladu s onim na šta ih obavezuju javne funkcije, podrže definitivno utvrđivanje odgovornosti u vezi sa objavljenim podacima o novcu, oni nastoje da zaštite poziciju ministra", piše u saopštenju dva udruženja novinara.

Nezavisno udruženje novinara Srbijei i Nezaviosno društvo novinara Vojvodine taj slučaj smatraju vrlo ozbljnim napadom na slobodu javne reči.

"Od organa javne vlasti zahtevamo da promene pristup i stvore uslove da, umesto bespoštednih pritisaka na novinare i medije, na scenu stupe nadležni organi i utvrde odgovornost, pogotovo ako se ima u vidu da je autentičnost podataka o novcu kojim je Vulin platio stan neosporna, budući da nisu izmišljeni nego preuzeti od nadležnih organa i kontrolnih tela", navela su dva udruženja.

NUNS i NDNV podsećaju da je KRIK izneo navode o novcu pozivajući se na podatke zvaničkih organa i kontrolnih tela, i da ti podaci nisu ni demantovani.

"Umesto toga, stranka na čijem je čelu Vulin povela je neprimerenu i brutalnu kampanju protiv KRIK-a i njegovog urednika Stevana Dojčinovića. Očekivali smo da će, u interesu zaštite slobode javnog govora, uslediti kritike zbog takvog ponašanja, ali se desilo potpuno suprotno - Vulin je dobio podršku i razumevanje čak i premijerke Brnabić", navode dva udruženja.

NUNS i NDNV navode da je u demokratskom društvu uloga medija da, u javnom interesu, ukazuju na moguće nepravilnosti, dok su organi vlasti dužni da te nepravilnosti provere i sankcionišu ukoliko utvrde da su zaista učinjene.

"Neprimereno je i nedopustivo da se u demokratskom društvu na konkretne podatke koje mediji iznose odgovara otvorenim javnim pritiscima na te medije i njihove urednike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: