"Vetar ponovo duva u jedra Evrope"

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom godišnjem govoru o stanju Unije kaže da je EU poslednjih godina povratila poverenje u sebe.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.09.2017.

09:53

Foto: Gettyimages

"Vratili smo Evropu u Uniju i Uniju u Evropu", pručio je Junker pred poslanicima Evropskog parlameta u Strazburu.

Junker je rekao da "vetar ponovo duva u jedra Evrope" i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobija na ekonomskom zamajcu posle odluke Britanije da istupi iz tog bloka.

"Sve to me navodi da verujem da je vetar ponovo u jedrima Evrope", rekao je Junker u govoru održanom u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Predsednik Evropske komisije ukazao je da Evropa sada ima "prozor mogućnosti", ali je upozorio da on neće zauvek ostati otvoren.

"Iskoristimo zamajac što možemo više, uhvatimo vetar koji nam duva u jedra", poručio je Junker i zatražio da se iskoristi trenutak jačanja jedinstva i privrednog rasta EU u cilju daljeg napretka.

On je izneo pet oblasti na kojima će se Evropska komisija fokusirati u preostalih 16 meseci svog mandata: jačanje trgovinskog programa EU, nova industrijska strategija, borba protiv klimatskih promena, rad na pitanju migracija

"Vreme je da postavimo kurs za budućnost", poručio je predsednik Evropske komisije i pozvao sve u EU da nastave razgovore o različitim scenarijima za budućnost Evropske Unije, ali i da pređu na konkretna dela u tom smislu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: