UN oštro po Mađarskoj: Tranzit kao pritvor

UN oštro kritikovale Mađarsku zbog odnosa prema tražiocima azila, pogotovo jer ih prebacuje u takozvane "tranzitne zone" napravljene od kontejnera.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.09.2017.

08:16

UN oštro po Mađarskoj: Tranzit kao pritvor

"Ne zovem to tranzitom, već pritvorom", rekao je šef agencije za izbeglice UN Filipo Grandi u Budimpešti, nakon posete tranzitnoj zoni Reske, jednom od dva takva kampa na granici sa Srbijom, prenosi AFP.

Od aprila ove godine Mađarska sve podnosioce azila automatski prebacuje u kampove, koje novinari nemaju pristup, dok se njihove prijave za azil procesuiraju. "Do kraja procedure mogu proći nedelje, meseci", rekao je Grandi.

Grandi je juče takođe pohvalio sistem kvota za prijem izbeglica u okviru Evropske unije i pozvao Madjarsku da prestane da se protivi i da primi svoj deo migranatske kvote.

Mađarski premijer Viktor Orban je na meti kritika zbog stalnog odbijanja da promeni svoj stav protiv prijema migranata, uprkos presudi najvišeg suda EU ranije ovog meseca kojom je podržan sistem kvota o razmeštanju izbeglica, prenosi Rojters.

"Moj utisak je da postoji vrlo jasna namera da se ograniči broj ljudi koji dolaze u Mađarsku da traže zaštitu", rekao je Grandi tokom posete Budimpešti. On je dodao da je sistem kvota za migrante u okviru EU, uveden 2015. na vrhuncu migrantske krize, model za kojim se slaže.

"To je bio veoma dobar primer podele odgovornosti. On se može iskoristiti globalno. Nasilno raseljavanje je globalni fenomen koji se može rešiti samo putem globalnih rešenja i solidarnosti", kazao je Grandi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: