Žalbeno veće nije trazilo Šešelja, on potvrđuje

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove koje razmatra žalbu u slučaju protiv Vojislava Šešelja još nije zakazalo datum izricanja presude.

Izvor: Politika

Petak, 01.09.2017.

08:29

Žalbeno veće nije trazilo Šešelja, on potvrđuje
Tanjug, arhiva

Stoga, nikakav nalog u vezi s tim nije izdat niti uručen Šešelju, pišu "Večernje novosti".

To je "Novostima" potvrđeno u četvrtak u Hagu u odgovoru povodom medijskih navoda da je izricanje pravosnažne presude lideru radikala zakazano za februar 2018. godine.

Šešelj je potvrdio da nije dobio nikakav poziv da dodje u Hag i prisustvuje izricanju nove presude nakon uložene žalbe Tužilaštva. "Ništa nisam dobio i ne verujem da mi je Tribunal nešto i poslao. Od njih nikakve pozive nisam dobio poslednjih godinu i po", rekao je Šešlje "Novostima".

I za "Politiku" Šešelj potvrđuje da mu nije stigao nikakav poziv Haškog tribunala, sa zahtevom da se tamo pojavi početkom 2018. godine. "Nije nemoguće da će me pozvati 12. februara, ali ja tu informaciju, bar za sada nemam. Logično bi bilo da su bar prvo meni dostavili poziv, a ne da takva informacija prvo bude objavljena na društvenim mrežama i u nekim tabloidima", kaže Šešelj.

Lider SRS kaže da je do sada bila praksa da ga prvo pozovu telefonom da ga pitaju kada mogu da dođu, pa bi posle toga doneli sudski poziv. On za "Politiku" kaže i da mu "ne pada napamet" da se dobrovoljno vrati u Haški tribunal na izricanje presude po žalbi. "Proveo sam tamo 12 godina i tužilaštvo koje je za mene tražilo kaznu zatvora od 28 godina nije dokazalo krivicu, jer je nije ni bilo" rekao je Šešelj.

Na nekim društvenim merezama i u tabloidima objavljeno je da će Šešelj biti pozvan 12. februara.

Sudsko veće Tribunala sa sudijom Žan-Klodom Antoanetijem na čelu izreklo je 31. marta prošle godine oslobadjajuću presudu Šešelju po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine, podsećaju "Novosti".

Šešelj je 2014. pušten na privremenu slobodu iz Haga.

Prema proceduri, optuženik je u obavezi da prisustvuje izricanju presude pred Tribunalom, napominju "Novosti", navodeći da se Ssešelj prilikom izricanja prvostepene presude nije pojavio pred sudom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: