Dačić: Priština je svesna naših aktivnosti, lobirali smo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da Kosovo neće ući u Unesko i dodao da Priština nije podnela novi zahtev.

Izvor: B92

Nedelja, 13.08.2017.

16:18

Dačić: Priština je svesna naših aktivnosti, lobirali smo
Tanjug

On je istakao da je Priština svesna da neće dobiti dovoljan broj glasova i da će zahvaljujući diplomatskoj aktivnosti čak i uzdržani biti protiv.

"Nemaju mogućnost da uđu u Unesko, za to im trebaju glasovi, a oni ih nemaju" rekao je Dačić na skupu na kome je obeležena 14 godišnjica zločina u Goraždevcu, kada je ubijeno dvoje, i ranjeno četvoro srpske dece.

Dačić je dodao da je Priština svesna diplomatske aktivnosti Srbije kada je u pitanju lobiranje među državama članicama UN protiv njihovog prijema u Unesko.

Prema njegovim rečima, Srbija ranije nije mnogo radila na lobiranju, ali su sada srpske diplomate aktivne u više od dvadeset zemalja kako bi otklonili sve njihove dileme o mogućnostima da glasaju za ulazak Kosova u tu organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Dačić je dodao da su i u EU svesni da on u susretima sa stranim diplomatama najviše vremena posvećuje pitanju sprečavanja članstva Kosova u Unesko.

Dodao je da će u septembru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovati u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će se nastaviti razgovori o pitanju zahteva za učlanjenje Kosova u Unesko.

Dačić je to rekao na obeležavanju godišnjice 14 godišnjice ubistva srpske dece u Goraždevcu, kada su nepoznati počinioci iz automatskog oružja pucala na grupu od pedesetak dece koja se kupala na Bistirici.

Zločin u Goraždevcu, na reci Bistrici, dogodio se 13. avgusta 2003. godine, i jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa "Niš-ekspresa" kod Podujeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: