Tramp 1999: Ako ne sredite S.Koreju sada, za pet godina...

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je severnokorejskom vođi Kim JDžong Unu da će zažaliti ako bude napao Guam.

Izvor: index.hr

Subota, 12.08.2017.

18:21

Tramp 1999: Ako ne sredite S.Koreju sada, za pet godina...
screenshot

"Ako bilo šta učini u pravcu Guama ili neke druge američke teritorije ili nekog američkog saveznika, on će to zaista vrlo brzo zažaliti", rekao je Tramp na neformalnoj konferenciji za novinare u Bedminsteru u Nju Džersiju, gde se nalazi na odmoru.

To je samo nastavak oštre retorike između Vašingtona i Pjongjanga poslednjih dana.

CNN je objavio snimak iz 1999. godine na kojem Tramp komentariše severnokorejski nuklearni program.

Kako je jasno iz intervjua, Tramp je i tada zagovarao politiku niske tolerancije prema Koreji predlažući da s, ako propadnu pregovori, hitno preduzmu "drastične mere".

"Pogledajte Severnu Koreju, izrađuju projektile kakve nikad niko nije video i za nas je bolje da učinimo nešto oko toga", rekao je Tramp 1999.

"Ovo ću reći. S njima treba da se razgovara i ako ne uspemo da ih zaustavimo u tome što rade, onda treba preduzeti drastične akcije. Jer, ako ih ne sredite sada, imaćemo ogromnih problema za pet godina kada će oni imati više projektila nego što ih imamo", rekao je Tramp dodavši da uopšte nije upitno da Severna Koreja razvija svoj nuklearni program.

"Severna Koreja je potpuno van konrole. Bolje je imati veoma ozbiljan razgovor sa njima, a ako je potrebno treba preduzeti neke drastične mere ili ćete ići njima za pet godina kada budu imali više nukleranih bojevih glava nego što imamo mi", dodao je on.

Na pitanje novinara da li pod drastičnim merama misli na preventivni napad kakav je, an primer, Izrael sproveo osamdesetih kada su posumnjali da Irak razvija nuklerani program, Tramp je naveo da je ono što je Izrael uradio "fantastično".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: