Upozorenje stanovnicima Guama: Pripremite se za napad

Napetost između Severne Koreje i SAD raste, pa je stanovnicima Guama dato upozorenje za slučaj da Pjongjang ostvari pretnju i lansira četiri projektila na njih.

Izvor: B92

Subota, 12.08.2017.

14:42

Upozorenje stanovnicima Guama: Pripremite se za napad
Foto: Tanjug/AP

Kako javlja "Skaj njuz", kancelarija za civilnu odbranu Guama izdala je brošuru kojom upozorava stanovnike šta da rade u slučaju da Severna Koreja zaista lansira projektile prema tom ostrvu na kom su smeštene dve američke vojne baze - jedna vazduhoplovna i jedna mornarička.

U brošuri pod nazivom "Pripreme za neposrednu pretnju projektilima" stanovnicima Guama se poručuje da u slučaju sjevernokorejskog napada ne gledaju u eksploziju i da potraže zaklon u čvrstim strukturama, po mogućnosti pod zemljom.

U upozorenju stanovnicima tog ostrva navode se i uputstva za uklanjanje radijacije.

"Ako je moguće, istuširajte se s mnogo vode i sapuna kako biste pospešili uklanjanje radioaktivne kontaminacije", navodi se u brošuri.

Severnokorejska pretnja napadom na Guam, američku teritoriju u Pacifiku poznatu po svojim belim peščanim plažama, usledila je nakon što je američki predsednik Donald Tramp zapretio Pjongjangu "vatrom i besom kakve svet još nije video".

Pjongjang tvrdi da vojni vrh Severne Koreje ovih dana završava planove za napad s četiri projektila srednjeg dometa Hvasong-14, koji bi trebali da padnui u more manje od 40 kilometara od Guama.

Na Guamu živi oko 160.000 stanovnika, a nakon što je režim u Pjongjangu odredio upravo to ostrvo za svoju prvu metu, stanovnici ne mogu da sakriju svoju zabrinutost.

"Ne znamo hoće li Severna Koreja ovaj put ispuniti svoje pretnje. Budući da se na Guamu navodno nalazi velika količina američkog naoružanja, sve što možemo da uradimo je da se molimo i verujemo da će sve biti u redu", rekla je za CNN jedna od stanovnica ovog ostrva.

Pročitajte još:

"Kina neće mirovati ako SAD napadnu Severnu Koreju"

SAD – S.Koreja: Rat od jednog minuta bez pobednika

Da li je Kim marioneta Rusije i Kine za testiranje Amerike

Tramp divlja na Tviteru: Oružje je zapeto i napunjeno!

S. Koreja: 3,5 miliona dobrovoljaca za vojsku i protiv SAD

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: