"Vreme da građani Kosova nađu rešenje, ne stranci"

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi rekao je da je došlo vreme da građani Kosova pronađu rešenje, a ne da čekaju da to za njih urade stranci.

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

22:50

"Mislim da je ono što treba da vidimo rešenje za Kosovo. Matematika je neprikosnovena. Imate tri grupe, od kojih svaka ima približno jednu trećinu poslanika. Jasno je da bi trebalo da bude nekog kompromisa i da mora da postoji kompromis koji dolazi od strane građana Kosova, a ne kompromis od stranaca", izjavio je Delavi za KTV.

Na pitanje šta je neophodno uraditi, s obzirom da tzv. ratna koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova koja je pobedila na izborima, nema parlamentarnu većinu, on je kazao da misli da je zaista važno da svi kosovski političari pronađu način da postave "interese svoje zemlje na prvo mesto, a ne svoje porodice ili svoje političke stranke".

"Zaista je važno da Kosovo ima Skupštinu, da Kosovo ima Vladu. Svet jednostavno neće čekati da Kosovo pronađe sebe. Svet se kreće napred i Kosovo takođe treba da ide napred. Takav stav treba da se okonča. I, ja bih podstakao sve politicare da pronađu način da zastupaju interese građana Kosova", rekao je on.

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi je rekao da je trenutno došlo do zastoja dijaloga Beograda i Prištine i ohrabrio obe strane da nastave sa ovim procesom.

"Ne znam šta tačno predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima u vidu, ali mi je svakako drago da čujem kada govori o kompromisu i prihvatanju realnosti", rekao je Delavi za KTV.

"Naravno, da je za Kosovo i Srbiju, normalizacija odnosa od suštinskog značaja za njih kako bi napredovali ka evropskim institucijama", naveo je američki ambasador, napominjući da se ipak ne može negirati da je u poslednje vreme proces zastao.

Delavi je ukazao da je veoma važno da i Beograd i Priština rade u pravcu normalizacije, kojoj su se posvetili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: