36 sati putovali od BG do Evije: Šta putnici sada da rade?

Posle 36 sati putovanja, sa više sati zakašnjenja zbog kvara autobusa, oko 80 turista iz Srbije sinoć je konačno stigla na svoje odredište – grčko ostrvo Eviju.

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

08:38

36 sati putovali od BG do Evije: Šta putnici sada da rade?
Foto: Ðurða Todoroviæ

RTS je istraživao kakva prava imamo kada se vozimo autobusom, kakve su obaveze prevoznika, posebno u slučaju nepredviđenih okolnosti.

"Mora biti obezbeđeno da je autobus tehnički ispravan i sposoban za bezbedno učešće u saobraćaju i za bezbednu vožnju. Mora biti odmoran vozač, mora biti vozač koji nije pod uticajem alkohola i vozač koji poštuje sve propise koje propisuje zakon o bezbednosti u saobraćaju", napominje Milan Božović, koordinator Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kod nepredviđenih okolnosti, poput kvara, bolje vam je da se uzdate u moral prevoznika nego u zakon, navodi se.

"Agencija je dužna da organizuje alternativni prevoz u razumnom roku, kako to zakon kaže za završetak putovanja. Nije uobičajeno i nije zakonski obavezno da agencija, organizator putovanja, organizuje alternativni smeštaj, ni u Srbiji, ni bilo gde u Evropi", objašnjava Aleksandar Seničić iz Jute.

Evropska pravila su nešto drugačija - osim povrata novca, kod otkazivanja, kašnjenja ili saobraćajnih nezgoda na dužim linijama, putnici mogu da računaju na manji ili veći obrok i smeštaj. Naši putnici prava, isključivo novčana, ostvaruju naknadno i delimično:

"U slučaju da bilo šta nije saobrazno kada otpočne putovanje, putnici svakako imaju pravo na naknadu štete. Da li je to kašnjenje, neka neregularnost. Zakon daje pravo na naknadu štete", napominje Maja Anokić iz Centra potrošača Srbije.

"Kvarovi su nesrećna okolnost, nekom se desi, nekom se ne desi ali oni u dogovoru sa agencijom eventualno mogu da dobiju popust na neko naredno putovanje ili neku drugu pogodnost", dodaje Aleksandar Seničić.

Naknadu očekuju putnici čiji je put, zbog kvara autobusa, na grčko ostrvo trajao više sati duže. Primorani na čekanje na otvorenom ili u obližnjoj benzinskoj pumpi - jeli su i pili o svom trošku. Savet je, zato, da se za putovanje autobusom dobro pripremite jer avantura nije isključena.

Podsetimo, grupa od 80 putnika krenula je u sredu u 11h na ostrvo Evija. Satima su stajali u Vranju zbog kvara autobusa, a potom su u četvrtak u Grčkoj čekali novi autobus.

Iako je agencija navela da su putnici bili "zbrinuti", turisti su za B92 i druge medije tokom dana rekli da im nije nuđen nikakav smeštaj u Vranju, gde su boravili satima, pa su ljudi "kao izbeglice ležali na livadi" ili na pumpi.

Agencija je navela da su u pitanju "nepredvidive i vanredne okolnosti", koje nisu mogle biti preventivno sprečene.

Takođe, iz agencije su poručili da su putnici insistirali na tome da se putovanje nastavi nakon kvara klima-uređaja, iako mehaničari nisu uspeli da otklone kvar.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), izjavio je povodom ovog slučaja da takve "situacije nisu tako česte, dešavaju se i na nesreću putnika one nisu prijatne". On je dodao da će "kompletna priča od početka do kraja biti proverena". Opširnije - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: