RSE: Srpska lista uz kandidata "ratne koalicije"

Portparol Srpske liste Igor Simić izjavio je da će poslanici Srpske liste podržati kandidata tzv. "ratne koalicije", preneo je Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.08.2017.

17:28

RSE: Srpska lista uz kandidata
Foto: GettyImages

Osim toga, Simić je navodno izjavio i da će poslanici Srpske liste prisustvovati nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova u četvrtak.

"Mi insistiramo da se ovaj proces što pre završi kako bi počeli sa rešavanjem problema sa kojima se građani suočavaju", prenosi Beta izjavu Simić za Radio Slobodna Evropa.

Međutim, tu vest je posle desetak minuta demantovao upravo Igor Simić navodeći da Srpska lista neće podržati takozvanu "ratnu koaliciju", kao i da još nisu odlučili da li će prustovati konstitutivnoj sednici kosovske skupštine.

U tekstu Bete sa RSE navode se i Simićeve reči da je "činjenica da odlukom Ustavnog suda iz 2014. mesto predsednika Skupštine pripada opciji sa najvećim brojem poslaničkih mesta, a u ovom slučaju to je koalicija DPK, Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš Haradinaj i Inicijative za Kosovo".

"Da li je to Kadri Veselji, ili neko drugi iz koalicije, svako koga u skladu sa zakonom predloži koalicija koja ima najveći broj poslanika, dobiće podršku Srpske liste, apsolutno poštujući zakon i odluku Ustavnog suda", rekao je Simić prema navodima RSE i dodao "da to treba da urade i ostale političke partije".

"Zašto to nisu uradili, to je pitanje za njih. Ja lično mislim da je u pitanju neka politička igra kojom se sprečava formiranje institucija", naveo je Simić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj proglasio je sredinom juna koalicije koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN" koju čine Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), ABK, Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija.

Mediji iz regiona su tada pisali o "raspletu zbog kog se Srbi hvataju za glavu".

Ubrzo se oglasio i presednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naveo da će "ratna koalicija stvoriti mnogo problema".

“Takozvana ratna ili veteranska koalicija stranaka, koja je dobila većinu na izborima na Kosovu i Metohiji, je ona grupacija koja je najotvorenije pretila Srbima, i to će nam stvoriti mnogo problema”, rekao je Vučić novinarima, ali i ukazao da ta koalicija u Prištini sad "ima naspram sebe jedinstven blok političkih predstavnika Srba, koji će štititi interese Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji".

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK bio je uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija. Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Apelacioni sud u Kolmaru odbio je zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja i on je oslobođen u aprilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: