Vučić u NS sa Srbima iz regiona – najavljena deklaracija

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona održan je u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Izvor: RTS, Tanjug

Petak, 04.08.2017.

20:02

Vučić u NS sa Srbima iz regiona – najavljena deklaracija
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Generalni sekretar u Predsedništvu Srbije Nikola Selaković rekao je za RTS nakon sastanka da će na jesen Srbija i Republika Srpska obznaniti deklaraciju o zajedničkom i objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju minimuma nacionalnih principa za opstanak srpske nacije i naroda.

Sastanku sa predsednikom Srbije prisustvovali su predstavnici Srba iz Makedonije, Hrvatske, Slovenije...

Na sastanku su bili i patrijarh srpski Irinej, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zatim prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić, kao i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Matice Srpske Dragan Stanić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Dodik je pred sastanak ocenio da su Srbi, nakon raspada bivše Jugoslavije, jedini prinuđeni da brane svoj identitet.

"Srbi, koji su bili dominantni u stvaranju bivše Jugoslavije, raspadom te države prošli su najgore, jer u svim zemljama gde su postali manjina imaju loš položaj – od Makedonije, preko Crne Gore i Slovenije, pa i u nazovi državi Kosovo", rekao je Dodik novinarima pred sastanak.

"Srpska nacionalna zajednica je svugde gde postoji šikanirana i dovedena u problem funkcionisanja i odbrane identiteta“, istakao je predsednik RS.

Rekao je da će na današnjem sastanku glavna tema biti kako zajedno sa vlastima Srbije može da bude prevaziđen loš položaj Srba u regionu.

Ovakav format sastanka je veoma važan, jer okuplja predstavnike Srba iz čitavog regiona i na jednom mestu možemo da artikulišemo šta je zajednički interes, a to je da državni organi Srbije, kroz delovanje u regionu, ističu probleme srpske zajednice.

Dodik je rekao da su Srbi u Crnoj Gori suočeni sa gušenjem nacionalnog identiteta, i da su stvari "došle do nepodnošljivog nivoa".

Pozicija Srba Makedoniji u odnosu na Srbe u regionu je "malo nezavidnija", izjavio je predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković.

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je povodom stalnih poziva Hrvatske da treba ugasiti Srpsku, da bi Zagreb najpre trebalo da ugasi ustaški natpis u Jasenovcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: