Srpski turista u CG: Kao u rerni, pepeo svuda, žar-komete

Situacija u Crnoj Gori je i dalje kritična, požari ne jenjavaju, dok se u isto vreme hrvatski vatrogasci bore sa više požara širom Dalmacije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.07.2017.

16:12

Srpski turista u CG: Kao u rerni, pepeo svuda, žar-komete
Ilustracija: Thinkstock

Sa poluostrva Luštica, u tivatskoj opštini, zbog jakog požara tokom noći i jutra evakuisano je više od stotinu ljudi. Vatra je zahvatila veliku površnu, a dostiže visinu i do 30 metara.

Kako javljaju mediji, i hrvatski vatrogasci bore se sa više požara širom Dalmacije, a u gašenju im pomažu i protivpožarne, namenski organizovane snage Oružanih snaga Hrvatske.

Od tri sata ujutru, kada je buknuo požar u tivatskoj opštini, evakuisano je više od 100 ljudi, dok dvadesetak ljudi, uglavnom meštana, ne želi da napusti svoje domove.

Situacija je, prema rečima svedoka, bila veoma ozbiljna, ljudi su skakali u more bežeći od vatre i u vodi čekali pomoć oko jedan sat. Spasilačke ekipe čamcima su prebacivale ugrožene u Dom zdravlja u Herceg Novom. Među evakuisanima je oko 40 turista, a desetak njih iz Srbije.

“Dakle, mi smo se probudili u dimu, požaru, to je bilo kao rerna, pepeo svuda, žar pada kao komete. Na Rtu Veslo jako malo signala ima, ili ga nema nikako. I onda smo tako vozili se, veslali, da dođemo do momenta gde možemo da imamo signal, da zovemo pomoć. Niko nas nije upozorio, niko nije dolazio da nam kuca na vrata, da nam kaže - ljudi, požari su”, navodi turista iz Srbije Filip Cvetković.

Maksim Mandić iz služba zaštite i spasavanja – Bigovo, kaže da je požar “ušao u selo”.

“Sa svim snagama smo ušli smo u selo i sa velikim brojem privatnih auto-cisterni i meštana sela Bigova da zaustavimo kolik-toliko požar pod kontrolu, mislim da gledajući odavde su sve kuće odbranjene, što je najbitnije, niko nije stradao, niko nije povređen”, rekao je Mandić.

Tokom noći gorelo je i na teritoriji Podgorice, gde su registrovana 33 požara, od kojih su neki i dalje aktivni, kao i u opštinama Cetinje i Danilovgrad, dok su oni kod Nikšića i u Sutomoru lokalizovani.

Požari danima bukte i na hrvatskom primorju. Veliki požar buknuo je i kod Omiša i širi se prema Splitu. Hrvatski vatrogasci borili su se i sa požarima na ostrvu Hvaru, u Srinjinama kod Splita, u Perkoviću kod Šibenika, kao i u Ceranjima kod Benkovca.

“Dramatično. Evo, mi smo došli sinoć i požar je skoro bio ugašen. I evo vidimo jutros opet se sve rasplamsalo, bura ne staje”, navodi jedan od vatrogasaca.

A srpske turiste, koji se trenutno nalaze na letovanju u Grčkoj, umesto vrelog sunca i mora, dočekale su provale oblaka i grad, a nezvanično na Olimpu je padao i sneg. Razlog je oluja nazvana Meduza, koja se nadvila nad jugom Balkana, a meteorolozi kažu da se stabilizacija očekuje tokom večeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: