U utorak početak suđenja Strugaru

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.12.2003.

19:18

Default images
Suđenje generalu JNA Pavlu Strugaru počeće u utorak 16. decembra, odlučilo je pretpretresno veće na konferenciji održanoj u Haškom tribunalu, javlja iz Haga izvestač RTV B92 Miodrag Vidić. Predsedavajući veća Alfons Ori odbacio je zahtev odbrane da suđenje bude odloženo zbog Strugarovog lošeg zdravstvenog stanja. Ori je istovremeno preporučio veću koje će voditi suđenje Strugaru da zimsku pauzu u Tribunalu iskoristi kako bi pribavilo dodatne informacije o zdravlju optuženog, ukoliko zaključi da je to potrebno. Pozivajući se na izveštaje lekara iz Podgorice i sa VMA u Beogradu, Strugarov branilac Goran Rodić zatražio je odlaganje početka procesa, navodeći da njegov klijent pati od demencije zbog čega ne može da prati suđenje. Sudija Ori je zatražio uvid u konkretan lekarski dokument koji potkrepljuje ovu tvrdnju, da bi potom konstatovao da "svi lekarski izveštaji ukazuju na to da Strugar ne pati od demencije, vec od začetaka demencije". "Moram da dodam i to da pisma koja sam dobio Stugara ni po čemu ne ukazuju da on pati od takve tegobe", rekao je Ori, navodeći kako je i lekar u Pritvorskoj jedinici UN konstatovao da Strugarove "kognitivne funkcije nisu poremećene".

Strugar je, dobivsi reč, rekao da se "zdravstveno oseća generalno loše". "Imam česte amnezije, konstantno mi se spava, zaboravio sam čak i šta sam maločas rekao", rekao je 71-godišnji general bivše JNA, navodeci kako je sadašnje zdravstvene tegobe prouzrokovala povreda vratnog pršljena koju je zadobio na ratištu. "Po drugi put sam prekinuo terapiju, samo iz jednog razloga – da bi se ovo završilo i da bih rekao sudu ono što mi je dužnost", naveo je Strugar.

Većem koje ce suditi Pavlu Strugaru predsedavaće sudija iz Australije Kevin Parker, a optužba bi sa izvođenjem dokaza trebalo da završi početkom marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: