Nemačka štampa: Brnabić - rafinirani šahovski potez Vučića

Mandatarka za sastav srpske vlade važi kao „stručna, međunarodno umrežena, uzdignuta iznad ozloglašene beogradske stranačke močvare i apsolutno lojalna Vučiću“.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.06.2017.

18:21

Nemačka štampa: Brnabić - rafinirani šahovski potez Vučića
Foto: Tanjug, arhiva

To piše štampa na nemačkom jeziku i dodaje se da je izbor Ane Brnabić za novog mandatara vlade rafiniran je šahovski potez predsednika Aleksandra Vučića.

"Beograđanka, koja tečno govori engleski i ruski, i ima diplomu britanskog univerziteta u Halu, nema političku moć u rukama", konstatuje list "Handelsblat" i ocenjuje da to ostavlja prostor predsedniku Srbije za uticaj na vladu.

Dnevnik "Noje cirher cajtung" takođe ističe da Brnabić "nema moć u kući", te da je zavisna, jer ju je "postavio Vučić, i on u svakom trenutku može da je smeni".

Ipak, smatra list, ona ima "unutrašnju nezavisnost" i, ukoliko situacija za nju postane neprihvatljiva, u svakom trenutku može da podnese ostavku.

"Noje cirher cajtung" navodi da je Brnabić zasad "neispisan list", jer je tek u avgustu postavljena na čelo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, od kada je radila na digitalizaciji i povećanju efikasnosti državne administracije.

Prvi uspesi su bili vidljivi, navodi "Noje cirher cajtung", ali smatra da je Brnabić imala premalo vremena da dokaže sebe i svoju probojnost, dok ju je njena bliskost sa IT sektorom podstakla da se uspešno založi za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u školama.

Autor teksta postavlja pitanje da li je Ana Brnabić "Vučićeva marioneta" i smatra da je to moguće, "ali ne mora obavezno biti tako", jer, "za razliku od svog slabijeg protivkandidata, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, ona nije kompromitovana i nema čime da bude ucenjena".

List dalje piše da su gejevi i lezbejke u Srbiji uzdržano reagovali na imenovanje i da je Brnabić još kada je ušla u vladu rekla da ne vidi sebe kao gej-ministarku i da pitanje istopolnog braka ne spada u njen resor.

"Ona poznaje važeća pravila i poštuje tabue. Ipak, ona svojom ličnošću pomaže da se promeni predstava prema kojoj šef vlade mora biti muškarac, a ako je žena, onda bar majka, a ako je homoseksualna, onda samo u tajnosti. Za spoljno delovanje Srbije, bar na Zapadu, ona predstavlja dobitak", piše "Noje cirher cajtung".

List "Nojes Dojčland" piše da se Vučić, i pored otpora Srpske pravoslavne crkve, pa i unutar svoje stranke, svesno odlučio za proevropsku, politički neiskusnu, ali uspešnu ministarku.

Prema tom listu, ona važi za stručnu, međunarodno dobro umreženu, uzdignutu iznad beogradske "stranačke močvare" - i apsolutno lojalnu Vučiću", a list navodi i da je ona zahvalila predsedniku za "ogromno poverenje i rekla da joj je čast da služi svojoj zemlji."

List navodi da je ona, kao ekspert za državnu upravu i lokalnu samoupravu, studirala u SAD i Velikoj Britaniji, a počela karijeru još pre nego što je prešla u politiku.

"Nojes Dojčland" podseća da je bila rukovodilac projekata organizacije za razvoju pomoć USAID i direktorka jedne firme za elektrane na vetar u SAD, te da je raniji poslodavci hvale kao kompetentnu u timskom radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: