Uzbuna u Vatikanu, egzorcisti prete papi Franji

Misteriozni kult katoličkih egzorcista, koji navodno radi na tome da papa Franja nestane, uzbunio je Vatikan jer ga oni ne žele.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.06.2017.

15:52

Uzbuna u Vatikanu, egzorcisti prete papi Franji
Foto: Gettyimages

Oni navodno žele novog poglavara Rimokatoličke crkve.

Oni, kako prenosi Jutarnji list, ne žele papu Franju koji, kako smatraju, nastoji da modernizuje crkvu.

Zato mu, kako se navodi, žele čak i smrt, o kojoj se "dogovaraju" sa đavolom.

Plinio Korea de Oliveira je preminuli vođa ultradesne organizacije "Tradicija, porodica i imanje", koja deluje u Rimu, ali to što je on umro ne znači da njegovi sledbenici nisu nastavili sa svojim običajima.

De Oliveira je u Rim došao 1960-ih da bi ustao protiv sazivanja Drugog vatikanskog sabora, s kojim je počela era pokušaja Katoličke crkve da se modernizuje.

On je još tada govorio da je to "trenutak u istoriji koji je tužan kao i onaj kad je Hristos umro" i počeo propagandu sa sličnim stavovima.

Navodno ga je podržao kult sledbenika, katoličkih egzorcista u Brazilu, koji posebnim kanalima s njim kontaktiraju i poštuju ga.

"Sam De Oliveira je bio u paktu sa đavolom. Tako barem veruju njegovi sledbenici, koji tvrde da njihov preminuli 'vođa' utiče na stvari poput klimatskih promena, ali i da radi na tome da umre papa Franja", navodi Jutarnji.

O ovome piše i Andrea Tornijeli na blogu Vatikan insajder, a objavio je i više članaka o tom kultu egzorcista i njihovim verovanjima.

On tvrdi da kult veruje da bi katolička crkva dobila konzervativnijeg vođu kad bi se rešili sadašnjeg pape.

Nakon što je de Oliveira umro 1995. godine, kult se podelio u dve grupe.

Prva je ova koja se nada smrti pape Franje i generalno se protivi njegovom načinu vođenja Crkve, a podržava ih grupa američkih kardinala.

Druga je grupa poznata kao "Heralds of the Gospel", koju je osnovao monsinjor Dijaz, i predstavljaju kult obožavanja.

Dijaz je bio vođa egzorcista koji u tajnosti praktikuju bizarne običaje u kojima pokušavaju da komuniciraju sa đavolom, no nedavno je podneo ostavku, upozorava Tornijeli.

Rade to tako da, umesto da isteruju đavola iz ljudi kao egzorcisti, oni ga pokušavaju da ga pozovu među ljude da bi preko njih mogli stupiti u kontakt s njim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: