Brnabićevoj "posao", Dačiću "politika"

Od osamostaljenja 2006. godine na čelu Vlade Srbije su bili Vojislav Koštunica, Mirko Cvetković, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić – sledeća je Ana Brnabić.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2017.

21:36

Brnabićevoj
Tanjug

U tom krugu ličnosti aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave ima kolegu samo u Cvetkoviću, koji je, poput Brnabićeve, na poziciju predsednika Vlade Srbije došao kao nestranačka ličnost, u vladi koju su činile koalicije oko DS i SPS.

Dakle, posle pet godina Srbija će ponovo dobiti tehnokratu na čelu nosioca izvršne vlasti u političkom sistemu Srbije.

Brnabićeva je u političkom životu manje od godinu dana, a nekoliko puta je u javnosti isticala da ne namereva da postane član bilo koje stranke, pa ni SNS.

“Sve više sebe vidim kao političara, mada neke stvari u politici ne razumem. Razmišljala sam da postanem član SNS, ali me plaši to što stranke menjaju svoje postulate”, rekla je krajem prošle godine Brnabićeva.

Slična izjava je usledila manje od mesec dana kasnije, kada je gostujući na televiziji N1, kao jedan od retkih ministara Vučićeve vlade, rekla da neće postati član SNS jer kao građanka želi da stekne više poverenja u stranke.

Tom prilikom je, komentarišući, tada moguću, kandidaturu Vučića na predsedničkim izborima, da bi “volela da Vučić ostane premijer”.

Manjak političkog iskustva u novoj Vladi Srbije bi trebalo da “izniveliše” jedan od pobrojanih sa liste iz prve rečenice – Ivica Dačić.

Član većine vladajućih koalicija u novijoj istoriji Srbije je mesecima govorio kako je “svoje premijerske ambicije ispunio”, kao i da je “zadovoljan poslom koji trenutno obavlja”.

Ipak, Dačić nije ostao bez želja – veruje da bi SPS u novoj Vladi Srbije, na čijem čelu će biti nestranačka ličnost, trebalo da ima veću ulogu nego do sada.

Da će se tako nešto dogoditi potvrdio je i Vučić na konferenciji za medije posle objavljivanja imena mandatara.

“Ovo je moja želja da pokušamo da pronađemo u datom trenutku najbolje rešenje. SPS će, bez obzira što danas SNS ima dominatniju prednost nego na prethodnim izborima, imati značajniju ulogu u vladu. To moja želja, imam puno poverenje u Ivicu Dačića“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da će Brnabićeva da se bavi “pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a da će Dačić, koji uživa njegovo ogromno poverenje, voditi suštinski politički deo”.

To bi praktično moglo da znači da će se “svako baviti svojim poslom” – nova premijerka će nastaviti da radi ono što je radila i kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave, sa većim kontrolnim faktorom u odnosu na buduće ministre, dok će Dačiću biti prepušteno ono čime on najbolje ume da se bavi – politika.

U svetskoj javnosti će izbor Brnabićeve svakako biti primećen, sve zbog činjenice da bi njenim imenovanjem za predsednicu Vlade Srbije region dobio prvog visokog zvaničnika koji je otvoreno govorio o svom seksualnom opredeljenju.

Ipak, na unutrašnjem planu je problem već nastao – koalicioni partner SNS, sa liste koju je predvodio SPS, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, u prvoj reakciji na ime novog mandatara naveo je da “ona neće biti njegov premijer”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: