"Cerna stao pod metak i rekao 'Za zemlju vredi umreti'"

Nikada toliko mnogo nas nije dugovalo toliko beskrajno mnogo tako malenom broju njih, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.06.2017.

12:03

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je prisustvovao otkrivanju spomenika Tiboru Cerni, jednom od 108 heroja, pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su 1999. stradali u odbrani karaule Košare na granici sa Albanijom.

Vučić je, na svečanoj ceremoniji u Debeljači, gde je Cerna živeo, zahvalio stradalim borcima sa Košara za sve što su učinili za svoju otadžbinu.

"Mi, građani Srbije, neretko mislimo da je sloboda jednom zauvek data i ponekad zaboravimo na dug prema onima koji su slobodu sačuvali i nisu žalili život za budućnost naše otadžbine", rekao je Vučić.

On je ukazao na činjenicu da je 108 vojnika stradalo da bi sačuvalo naše živote.

"Na Košarama ih je bilo 108 mrtvih, položenih života za sve naše, prekinutih sudbina da bismo mi danas imali svoju. Tibor Cerna, nad čijom bistom stojimo, jedan je od 108 kojima dugujemo", rekao je Vučić.

Predsednik je podvukao da nije moguće reći koliki je dug prema stradalom Cerni, jer je poginuo u 21. godini i zato što je, kako je rekao, imao 20 miliona neostvarenih mogućnosti, snova, planova, koje je položio za sve nas.

"I to mu dugujemo, sve snove i mogućnosti. Njegov nedoživljeni život koji nam je dao, naš je dug", istakao je Vučić.

Kako je rekao, Cerna je 28. aprila 1999. uradio nešto što pravi razliku između čoveka i junaka, što deli običan od velikog života, i što čini da smrt ne bude kraj, već početak večnosti.

"Stao je pred metak i izgovorio najveću rečenicu tog malog, prljavog i neopisivo strašnog rata koji nam je agresor nametnuo. Rekao je 'Za ovu zemlju vredi umreti' i uradio je to, umro je za svoju zemlju i svakoga od nas", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je istorija Srbije prepuna slavnih bitaka i pobeda koje su u velikoj meri doprinele da nasa zemlja postane slobodna, nezavisna i poštovana u svetu, u koju je svaki gost dobrodošao i u kojoj narod zna da ceni slobodu više od svega, znajući koliko je žrtava za nju palo.

"Tibor se hrabar rodio i hrabar umro"

Kata Cerni, majka Tibora Cerne palog na Košarama, kojem je u Debeljači danas otkriven spomenik, rekla je da su njen sin i njegovi drugovi, saborci, i poginuli i preživeli, dali sve od sebe da bi sačuvali to što je trebalo i apelovala na državu da vodi računa o njima, njihovim porodicama, svojoj vojsci I mladim vojnicima.

Ona je kazala je da joj je posebno drago što danas vidi saborce svog sina, što je imala prilike da sa njima razgovara o trenucima koje je Tibor proveo sa njima.

“Na spomeniku je Tibor veoma ozbiljan, a teško mi je da ga takvog lika prizovem kada zažmurim. Uvek je bio veseo I bio je hrabar kada se rodio I mislim da je bio hrabar kada je umro“, rekla je Kata Cerna.

U suzama ona se zahvalila svima koji su omogućili podizanje spomenika I zamolila državu da vodi računa o borcima sa Košara da se ne desi da su život dali džabe.

“Takođe vodite računa I o onima koji su ostali živi, pomozite im da mogu da školuju decu, nađu posao. Toliko su zaslužili“, poručila je ona.

“Za budućnost bih poručila da vi generalni idete napred, a naša deca za vama“, zaključila je Kata Cerna na ceremoniji, na kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: