DW: Birači su pokazali srednji prst

Britanska premijerka Tereza Mej raspisala je prevremene izbore jer je želela da ima ubedljiviju većinu u parlamentu.

Izvor: Dojèe vele

Petak, 09.06.2017.

17:52

DW: Birači su pokazali srednji prst
Getty Images

Ali sada nakon izbora, ona je uopšte više nema. Neverovatno pogrešna kalkulacija, smatra analitičarka Dojče velea Barbara Vezel.

"Tereza Mej bila je toliko sigurna da će uspeti. Želela je mandat koji bi joj omogućio da formira jaku vladu i svoju zemlju povede kroz tvrdi Bregzit."Snažno i stabilno – to je bila mantra njene predizborne kampanje. Umesto toga, pokazalo se da je ona izazvala svoju sopstvenu propast", navodi Barbara Vezel.

Prema njenim rečima, britanski birači pokazali su premijerki srednji prst i zemlju gurnuli u duboku političku krizu.

"Da li se još neko seća nadmenih torijevaca koji su pre ovih izbora sanjali da će imati većinu od 150, pa čak i 200 glasova? I koji su prognozirali totalni pad Laburističke stranke? Još jednom se pokazalo da su sva ispitivanja javnog mnjenja bila za kantu za smeće i da su birači imali druge ideje. Oni više ne dozvoljavaju da budu gurnuti u poznati obrazac i vrlo brzo menjaju stranu", dodaje Vezelova.

Katastrofalna predizborna kampanja

Ovo je verovatno bila najlošija predizborna kampanja koju su britanski političari vodili u poslednjih nekoliko decenija.

"Tereza Mej se prema Britancima odnosila kao prema maloletnoj deci kojoj budućnost može da se propiše. Odbila je javnu debatu, izbegavala razgovore s biračima i na svako pitanje neprestano ponavljala iste floskule i fraze. Robotsko ponavljanje praznih slogana donelo joj je nadimak "Mejbot“. Britanci su tokom poslednjih sedmica odjednom počeli da percipiraju svoju premijerku van njene zaštićene uloge", ističe Vezelova.

Dodaje i da je Mejova pokazala da je izolovana u maloj grupi njoj bliskih i odanih osoba, da nikome ne veruje i da nije u stanju da sluša.

"Mejova je delovala bezosećajno, izdignuto, bez razumevanja za stvarne probleme ljudi. A tu je reč o obrazovanju, zdravstvenom sistemu i finansiranju nege starih osoba. Njen mnogo kritikovan predlog o tome da se od starijih ljudi kojima je potrebna nega zahteva više njihovih sopstvenih izdvajanja i njena na kraju krajeva ekstremna promena kursa po tom pitanju, naneli su joj enormnu štetu. Neshvatljivo je kako je neko mogao da tokom predizborne kampanje iznese jedan toliko apsurdan predlog. Tereza Mej mora da ima sklonost ka samouništenju", ističe Vezelova.

Lider laburista bolji od svog imidža

Za razliku od Tereze Mej, Džeremi Korbin bolje je vodio predizbornu kampanju nego što se očekivalo.

"U parlamentu su njegovi nastupi često delovali drveno, u razgovoru s biračima, u diskusijama i na pozornicama, Korbin se pojavio kao političar koji može da se dotakne, koji je uveren u svoj program i koji je strastven. Od političara o kojem je čak i njegova sopstvena stranka tvrdila da nije prikladan za premijera, on je odjednom postao pobednik. Laburističkoj stranci su pri tom pomogli glasovi mladih. Oni su vodili pametnu internet-kampanju i poklonili Ujedinjenom Kraljevstvu efekat-Berni Sanders: Kao i u SAD, i u Britaniji su mladi u velikom broju glasali za levicu u čija socijalna obećanja polažu nade", piše Vezelova.

Najgora moguća politička katastrofa

Velika Britanija duboko je podeljena – to su pokazali i ovi izbori.

"I to između severa i juga, grada i sela, mladih i starih, zagovornika "bregzita“ i prijatelja Evrope. Oni svoje političke odluke donose na osnovu sopstvenih kriterijuma, stare lojalnosti, regionalnog tradicionalizma, socijalnih veza… U britanskoj politici sve je to prisutno", ističe Vezelova.

Problem je u tome što britanski sistem nije stvoren za takvu političku situaciju.

"U drugim zemljama sada bi se formirale koalicije, a u Velikoj Britaniji je parlament bez većine – slepa ulica. Konzervativci bi kao relativno najjača stranka mogli da formiraju manjinsku vladu, ali koliko bi bila snažna njena sposobnost da donosi odluke u predstojećim pregovorima o Bregzitu? Početak tih pregovora moraće verovatno da bude pomeren dok vlada ne počne sa radom. Ovo je najgora moguća politička katastrofa za konzervativce. Tereza Mej obesno je dovela do toga i sebe i svoju stranku. Rezultat je totalna suprotnost od snažno i stabilno. Situacija je haotična, a budućnost neizvesna. Ovo je druga katastrofalno pogrešna procena nekog britanskog premijera – nakon Dejvida Kamerona i njegovog referenduma o Bregzitu. Kako dalje, Velika Britanijo? U Evropi sada samo mogu da se hvataju za glavu", zaključuje Barbara Vezel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: