Ostavka Vučića konstatovana, prestao mandat vladi

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković saopštila je da je parlament konstatovao ostavku dosadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: B92

Sreda, 31.05.2017.

11:09

Ostavka Vučića konstatovana, prestao mandat vladi
Foto: Tanjug, arhiva

"Skupština konstatuje da je Aleksandar Vučić podneo ostavku na mesto premijera zbog prelaska na novu funkciju", rekla je Gojkovićeva.

Konstatovanjem ostavke premijera prestao je mandat Vladi Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u tehničkom smislu zamenjivaće dosadašnjeg premijera do formiranja nove vlade.

Ko će biti na funkciji premijera još nije poznato, ali je izvesno da će se to znati do 18. juna.

Nakon što položi zakletvu, Vučić će, kao predsednik Republike Srbije, imati na raspolaganju "zakonskih" 30 dana da predloži novog premijera, ali, kako je već najavio, to će učiniti i ranije.

Što se imena potencijalog premijera tiče, Vučić se nije izjašnjavao, ali je precizorao da razmišlja o tri imena - jednom iz SNS, dosadašnjem prvom potpredsedniku vlade Ivici Dačiću, ali i jednoj nestranačkoj ličnosti.

Ako Narodna skupština ne izabere novu vladu u roku od 30 dana od dana konstatacije ostavke predsednika vlade, Vučić je, kao predsednik Republike, dužan da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore.

Do izbora novog premijera i nove vlada aktuelna vlada biće u tehničkom sastavu, što znači da može obavljati samo tekuće poslove.

Pročitajte još:

Zakletva u 12, primopredaja u 13, a protest u 18h

Vučić poslednji put u kabinetu: Popijena samo jedna rakija

Stižu građani i poslanici, blokiran Trg Nikole Pašića FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: