Produženo glasanje na predsedničkim izborima u Iranu

Glasanje na predsedničkim izborima u Iranu produženo je do 22 časa (19.30 po srednjoevropskom vremenu) zbog velike izlaznosti birača.

Izvor: B92

Petak, 19.05.2017.

21:40

Produženo glasanje na predsedničkim izborima u Iranu
Foto: GettyImages

U Iranu su danas predsednički izbori, prvi otkako je ta zemlja u julu 2015. godine sklopila istorijski nuklearni sporazum sa velikim silama, kojim se Teheran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Izbori imaju karakter referenduma budući da Iranci treba da potvrde umerenu politiku aktuelnog predsednika Hasana Rohanija koji je izabran za predsednika 2013. godine i ima pravo na još jedan mandat.

Rohani (68) je uspešno vodio pregovore sa šest velikih sila o iranskom nuklearnom programu koji su doveli do istorijskog sporazuma i ukidanja dela međunarodnih sankcija Iranu.

Glavni protivnik Rohaniju je konzervativni Ebrahim Raisi, blizak iranskom vrhovnom verskom vođi ajatolahu Aliju Hameneiju, najmoćnijoj osobi u Iranu.

Konzervativni Raisi (53) optužio je iranske pregovarače o nuklearnom sporazumu za "slabost", ali ne dovodi u pitanje sam sporazum. Njegova pozicija bi mogla biti ojačana novim sankcijama koje su SAD juče uvele Iranu zbog programa razvoja balističkih projektila.

Izbori se održavaju u atmosferi napetih odnosa Irana sa SAD od dolaska na vlast američkog predsednika Donalda Trampa, koji će u subotu, kada budu saopšteni rezutati izbora, boraviti u Saudijskoj Arabiji, glavnom regionalnom rivalu Irana.

Pravo glasa ima oko 56 miliona Iranaca, a reporteri Asošiejted presa izvestili su iz Teherana da su na biračkim mestima redovi znatno duži nego 2013. godine. Analitičari smatraju da visoka izlaznost odgovara Rohaniju.

Iako se predsednik države u Iranu bira na izborima i predstavlja iranski narod na međunarodnoj sceni, šef države mora da se drži političkih smernica koje propisuje vrhovni verski vođa.

U slučaju da nijedan kandidat ne osvoji 50 odsto glasova, biće održan drugi krug glasanja. Prema predizbornim anketama, Rohani ima prednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: