Dan borbe protiv homofobije i transfobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se danas u više od 120 zemalja, a niz manifestacija biće organizovan i u gradovima Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2017.

07:03

Dan borbe protiv homofobije i transfobije
Foto: Getty images

Gej strejt alijansa (GSA) danas će dodeliti nagradu "Duga" za 2016/17. godinu za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

U konkurenciji su televizija N1 Beograd, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, Opština Vračar, glumac Nebojša Glogovac i dramaturškinja Olga Dimitrijević.

Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Beogradu i potpisnice Memoranduma o saradnji u Skupštini grada Beograda od 15.00 časova organizovaće svečanost kojom će obeležiti taj dan.

Memorandum o saradnji, pored Gradske uprave, potpisalo je više institucija i organizacija sa teritorije Beograda – Gradski centar za socijalni rad, Zavod za javno zdravlje, Više javno tužilaštvo u Beogradu, Nacionalna služba za zapošljavanje - filijala Beograd, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava Beograda, zaštitnik gradjana grada Beograda, organizacija Gejten LGBT, Udruženje AID+, Haver Srbija, AS centar.

U Novom Sadu će od 11.00 do 13.00 časova grupa "Izadji" prikazati performans pod nazivom "I ja sam tu" u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, dok će od 17.00 biti organizovana radionica "Knjiga vas posećuje" u OPENS Omladinskom klubu.

Medjunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, 17. maj ustanovljen je sa ciljem da se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukaže na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminacije LGBT osoba.

Na taj dan, 1991. godine, Svetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: