DW: Politički haos u SAD ide naruku Moskvi

Politički haos u Vašingtonu koristi Moskvi, piše “Dojče vele” povodom posete SAD šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2017.

13:45

DW: Politički haos u SAD ide naruku Moskvi
Foto: Tanjug

“Dojče vele” piše da bi svaka saglasnost između ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Donalda Trampa povećala "ionako veliku sumnjičavost prema Trampu koja vlada među demokratama, ali i mnogim republikancima u Kongresu".

"Poslednje što bi sada bilo potrebno predsedniku Trampu je uspeh u pregovorima s Rusijom. Teško je proceniti šta bi se dogodilo kada bi se Moskva i Vašington saglasili oko primirja u Siriji ili pronašli rešenje za budućnost Ukrajine", navodi novinar tog nemačkog medija Miodrag Šorić.

Prema njegovim rečima, Tramp mora Moskvu da zamoli za strpljenje pre nego što započne svojevrsni period smirivanja napetosti.

"Niko to ne shvata bolje od Lavrova", smatra on i naglašava da je ruski ministar spoljnih poslova imao razloga za slavlje prilikom susreta sa Trampom.

"Taj 67-godišnjak do sada je dočekao i ispratio mnoge američke političare, ali ovakav haos u glavnom gradu SAD verovatno nije doživeo nikada. Američki političari skoro da su sasvim zabavljeni sami sobom. Veliko pitanje glasi: da li je i ako je u kojoj meri Kremlj uticao na ishod američkih predsedničkih izbora? Istraga će, nakon otpuštanja direktora FBI Džemsa Komija, da se oduži. Možda će da traje i godinama", ukazuje Dojče vele.

Lavrovljeva poseta je, naime, usledila dan nakon što je Tramp otpustio Komija, koji je vodio istragu o navodnoj umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Novinar nemačkog medija ocenjuje da ako je namera ruske vlade 2016. godine bila da ograniči sposobnost akcije "poslednje svetske velesile", onda je taj cilj postignut.

"Poverenje demokrata u Trampa na najnižem je nivou ikada. Zato nema većine za izglasavanje važnih zakona, kao što je recimo onaj o poreskim reformama. Pa ni republikanci u Vašingtonu nisu jedinstveni. Oni doduše kontrolišu i Kongres i Belu kuću, ali im nedostaje snage za novi politički početak nakon Obaminog mandata. Nad institucijama u Vašingtonu poput magle se nadvilo nepoverenje", ukazuje on.

Za Kremlj, napominje, to su dobre vesti.

"Oslabiti i paralisati protivnika, šta bi Putin bolje mogao da poželi? Ruski ministar spoljnih poslova u Vašingtonu jedva da je mogao da sakrije svoje veselje. Tokom konferencije za novinare više puta je morao da se nasmeje kada je odgovarao na pitanja o ruskoj ulozi u američkoj predizbornoj kampanji", ističe novinar Dojče velea.

Kako navodi, Lavrov je bio opušten, "osećao se sigurno".

"On je predstavljao Rusiju kao državu koja sa SAD ravnopravno diskutuje o međunarodnim problemima: situaciji u Siriji, Avganistanu, Ukrajini", dodaje.

Pre dolaska na mesto ministra spoljnih poslova 2004. godine, Lavrov je Rusiju predstavljao u Ujedinjenim nacijama.

"Taj iskusni diplomata sada se u Beloj kući sreće s političkim novajlijama. Kada se vrati u Moskvu, moći će da izvesti da Tramp u skoroj budućnosti, iz unutrašnjepolitičkih razloga, neće ukinuti sankcije. Ali i to da će Tramp sprečiti uvođenje nekih strožijih mera", navodi novinar Dojče velea.

Čini se, napominje, da je politička dinamika na strani Kremlja.

"Rusija organizuje mirovni proces za Bliski istok i poziva SAD da se priključe – a ne obratno. Rusija pregovara s talibanima u Avganistanu o budućnosti te zemlje. Koalicija u Kabulu, koju podržavaju SAD, nalazi se u defanzivi. Pa čak i ako se borbe na Bliskom istoku nastave, Rusija i od toga profitira. Oko 7.000 ruskih državljana, većinom sa Kavkaza, podržavaju islamiste u Siriji i na drugim mestima. U interesu Moskve nije da se vrate u otadžbinu i tamo izvrše terorističke napade. To pogotovo važi uoči predsedničkih izbora u Rusiji 2018. godine", zaključuje novinar Dojče velea.

Lavrov se juče sastao u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom i predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: