Sanader mandatar, Srbi će verovatno podržati vladu HDZ-a

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2003.

08:56

Default images

Nakon što je postalo izvesno da su stranke desnice, predvođene HDZ-om pobedile na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, pažnja hrvatske javnosti se okreće ka sastavu nove Vlade, čiji bi mandatar, po svoj prilici, trebalo da bude Ivo Sanader. O tome kako teku pregovori o postizbornim koalicijama, iz Zagreba za B92 izveštava Pero Jurišin.

Naizgled jednostavna operacija podele mandata u vladi, i nije baš tako jednostavna, s obzirom da se HDZ još nije opredelio ko će mu u novoj vladi biti strateški partner, hoće li to biti Hrvatska seljačka stranka ili Hrvatska stranka prava. Naime, Ivo Sanader bi vrlo rado izbegao HSP, čiji imidž u javnosti, a pogotovo u javnosti EU, nije takav da se smatra normalnom konzervativnom strankom. Loše asocijacije koje još uvek izaziva ta stranka, Sanadera bi mogle koštati podrške zapada. Stoga sve ostaje otvoreno do sutra, kada bi Sanader trebalo razgovarati sa predsednikom Hrvatske seljačke stranke Zlatkom Tomčićem. U tom međuprostoru počele su i kalkulacije o tome kome će se prikloniti predstavnici manjina. I dok je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović kazao da bi Srbi pogrešili ako bi bili u opoziciji bilo kojoj vladi, predsednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić od manjina očekuje minimum korektnosti i da se ne mešaju u odnose vlasti i opozicije, odbijajući da u vladi budu predstavnici srpske manjine.

Analitičar nedeljnika "Vreme" Filim Švarm smatra da u odnosima Srbije i Crne Gore i Hrvatske, posle pobede HDZ-a ne bi trebalo očekivati bitnije promene. Najavljena je mogućnost da srpski poslanici u novom sazivu hrvatskog Sabora podrže HDZ. Vojislav Stanimirović, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i novoizabrani poslanik u parlamentu rekao je Radiju B92 da Vlada Ivice Račana nije pokazala spremnost da efikasno rešava probleme Srba u Hrvatskoj, dodajući da su dve suprotstavljene koalicije u Hrvatskoj identične što se tiče srpskih interesa, ali da bi podrška Srba HDZ-u imala svojih prednosti. Filip Švarm smatra da je za predstavnike Srba u Hrvatskoj pre svega, važno rešavanje konkretnih problema. “Ni Račanova vlada kao ni prethodne vlade HDZ-a nisu bog zna šta učinile da se popravi položaj Srba u Hrvatskoj, tako da mislim da iz perspektive Srba je potpuno nebitno ko je na vlasti u Hrvatskoj, kada gledamo ideološki i politički, njih najviše zanima šta se konkretno dešava na terenu, to jest da li dolazi do povraćaja imovine, da li se Srbi mogu zapošljavati u javnim službama i tako dalje. I pre svega mislim da je to osnovni interes Srba u Hrvatskoj”, rekao je Švarm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: