Završena ekshumacija žrtava "Oluje", uzeta DNK

Nadležni hrvatski organi završili su proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akciji "Oluja" na Novom groblju u Glini.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2017.

15:01

Završena ekshumacija žrtava

Proces ekshumacija na ovom groblju trajao je četiri dana i ukupno je ekshumirano 36 posmrtnih ostataka, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Od tog broja, posmrtni ostaci 27 osoba su muškog pola, šest ženskog, jedno je dete, dok za posmrtne ostatke dve osobe nije bilo moguće odrediti pol.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka su uzeti uzorci za DNK analizu, a posmrtni ostaci su potom prevezeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na dalju obradu, gde će biti odloženi do identifikacije i sahrane u skladu sa željama porodica.

Ekshumacijama je sve vreme prisustvovao stručni tim Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Kako se navodi, iz registrovanih, masovnih i pojedinačnih grobnica na teritoriji Hrvatske, u periodu od 2001. do 2017. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci 1371 žrtve srpske nacionalnosti, a posmrtni ostaci 919 identifikovanih žrtava predati su porodicama radi sahrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: