"Nijedan Rus nije doživeo neprijatnost u Crnoj Gori"

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore odbacilo je kao neutemeljene optužbe Kremlja o „antiruskoj histeriji” u Crnoj Gori.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.04.2017.

22:21

Thinkstock

"Nije zabeležen nijedan slučaj da je bilo koji ruski biznismen ili turista doživeo neprijatnost u Crnoj Gori, niti u našoj zemlji postoji bilo kakav vid neprijateljskog raspoloženja prema ruskom narodu. U to mogu da se uvere hiljade ruskih građana koji i na današnji dan borave u našoj zemlji", navodi se u reagovanju crnogorskog Ministarstva inostranih poslova.

Ministarstvo je reagovalo na stavove koje je ranije danas na konferenciji za medije saopštila portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je ocenila da se u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko godina “razvio neprijateljski stav prema ruskim građanima” i za to optužila crnogorske poltičke lidere, koji “žele da se dodvore Zapadu”.

“Politika Podgorice dovela je do oštrog pada u bilateralnim odnosima. U Crnoj Gori postoji antiruska histerija zbog ulaska u NATO, pogoršanja odnosa dve zemlje i priključenja Crne Gore sankcijama protiv Rusije. Ne isključujemo mogućnost provokacija, privođenja zbog sumnjivih razloga ili izručenja trećim zemljama", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Ona je pozvala građane Rusije koji žele da putuju u Crnu Goru , da “uzmu sve navedene okolosti u obzir”.

Crnogorsko ministarstvo je ovakve navode Kremlja nazvalo manipulacijom i nastavkom specijalnog medijskog rata “koji se iz Moskve vodi protiv Crne Gore, sa svima dobro poznatim motivom opstrukcije priključenja Crne Gore NATO savezu."

“Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore navodi da će sve odluke o budućnosti naše zemlje samostalno i suvereno donositi Vlada i Skupština Crne Gore, u skladu sa Ustavom, sviđalo se to Moskvi ili ne”, zaključuje se u saopštenju.

Ruska turistička organizacija demantovala je ranije danas navode Ministarstva spoljnih poslova da je u Crnoj Gori neprijatna situacija za Ruse i da treba da se čuvaju mogućih provokacija, navodeći da ne vide realne povode za takve tvrdnje.

Portparolka Turističke organizacije Rusije Irina Tjurina izjavila je Intefaksu da turističke firme koje rade u Crnoj Gori nisu prometile bilo kakve negativne situacije prema Rusima i da, nasuprut, Crna Gora rado očekuje ruske turiste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: